Zdravlje

Pratite nas na Google news

Amerikanci upozoravaju na "amebu koja jede mozak"

Amerikanci upozoravaju na "amebu koja jede mozak"
Foto: Pixnio / Ilustracija | Amerikanci upozoravaju na "amebu koja jede mozak"
N.N.

Prije nekoliko dana vlasti Teksasa objavile su upozorenje da je ameba Naegleria fowleri pronađena u vodovodu osam gradova na jugu ove američke savezne države.

Guverner je u nedjelju proglasio stanje katastrofe u okrugu u kojem je umro 6-godišnji dječak.

Prije dva dana prvo je CNN prenio vijest o pojavi amebe, za koju američki CDC navodi da se, kolokvijalno nazvana "ameba koja jede mozak", inače nalazi u tlu, toplim jezerima, rijekama i geotermalnim izvorima.

CDC je upozorila da se ameba inače može naći i u bazenima u kojima se voda održava nedovoljno čistom, odnosno koji se nedovoljno kloriraju.

CNN je u tadašnjem izvještaju naveo da se stanovništvo upozorava da vodu koristi samo za ispiranje WC školjki, a nipošto za aktivnosti u kojima bi voda mogla ući u nos, te da je dječak iz gradića Lejk Džekson završio u bolnici. Dotična ameba, naime, ako u organizam uđe kroz nos, vrlo često uzrokuje smrt svog domaćina, odnosno čovjeka.

New York Times sada objavljuje da je dječak koji je bio hospitalizovan, u međuvremenu preminuo. Isti list prenosi riječi članova njegove porodice koji vjeruju da se mališan amebom zarazio ili preko gradske fontane ili preko crijeva za polijevanje u dvorištu svog porodičnog doma.

(N1 Hrvatska)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije