Zdravlje

Aničić: Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost

Aničić: Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost
Aničić: Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost

Vrijeme zime i slava je pred nama, pa se neki već raduju sporijem tempu života, opuštanju i uživanju u hrani, dok drugima ovaj period godine nikako ne odgovara jer, kao ni prethodnih godina, nisu sigurni kako održati formu i izgled koji su stekli pred ljeto.

 Do rezultata koji će trajati mjesec ili dva manje-više svi znaju doći. Za dugoročan wellness i održavanje idealne forme u bilo koje doba godine od svih faktora najbitnije su izbalansirana ishrana i fizička aktivnost. Tim wellness trenera, čiji sam i ja dio, zagovara koncept da je za 100% rezultata potrebna 80% pravilna ishrana i 20% trening. Kao bivšoj košarkašici, čiji je plan za vrhunski rezultat bio dva do tri treninga dnevno, ovaj koncept se isprva nije svidio, jer ga nisam ni razumjela. Smatrala sam da ću postići maksimum i biti najbolja u tome što radim ako treniram intenzivnije i više od svojih vršnjakinja, dok ishrani, hidrataciji, odmoru i regeneraciji nakon treninga nisam davala nimalo značaja. Taj stav i neinformisanost su me doveli do bezbroj povreda koje su rezultirale zabranom fizičke aktivnosti od strane svih doktora i preranom prekidu karijere.

Tada sam odlučila dati šansu konceptu 80% - 20%. Shvatila sam da ovaj koncept ne umanjuje značaj treninga, naprotiv, on ga zagovara kao neophodnog, s tim što se dugoročni rezultati postižu usvajanjem zdravih prehrambenih navika i treningom koji traje 45 min do sat i po (u zavisnosti od cilja), a ne svakodnevnim intenzivnim treninzima u trajanju od dva do pet sati. Ovaj koncept, takođe, daje značaj hidrataciji, kao i optimalnom periodu odmora, tj. sna u trajanju od sedam do osam sati, kako ne bi došlo do zamora, dehidratacije i preforsiranosti. Zaključila sam da rješenje nije sam trening, kao ni striktan režim ishrane bez bilo kakve fizičke aktivnosti. Svjesna sam da danas svi teško pronalaze vremena za sebe, prioriteti su se pomiješali i ja sam bila jedna od tih kojoj je sve bilo bitnije od mene same. Odlučila sam dati sebi šansu i zato sam toliko srećna što danas imam mogućnost pomoći drugima. S timom savjetnika o ishrani, već dvije godine imam mjesečno minimalno jednu edukaciju na polju zdravog i aktivnog načina života. Svima koji su spremni na promjenu, besplatno sastavljamo individualne programe ishrane u skladu s parametrima, zdravstvenim stanjima i ciljem koji žele da postignu.

Aleksandra Aničić, fitnes trener i savjetnik za ishranu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije