Zdravlje

Apel roditeljima da prate rast djeteta

Apel roditeljima da prate rast djeteta
Foto: Pixabay | Apel roditeljima da prate rast djeteta

​Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast" apelovalo je danas na roditelje da ozbiljno shvate važnost praćenja rasta djeteta, jer ističu, ukoliko se ne reaguje na vrijeme, dijete može da pretrpi i druge poremećaje u fizičkom i mentalnom razvoju.

U saopštenju za javnost, navodi se da se tek svako peto dijete sa problemom rasta upućuje dječijem endokrinologu, a da je problem u tome što čak 40 odsto roditelja smatra da im djeca uredno rastu i ne vode ih ljekaru.

"To je zaista poražavajuće, naročito kada znamo da je terapija hormonom rasta potpuno besplatna i izuzetno efikasna", poručuje predsjednica udruženja Olga Davidović, na Svjetski dan djece niskog rasta.

Prema podacima Horasta, nizak rast ispoljava se kod oko tri odsto djece u jednoj populaciji, a od tog broja i do 90 odsto slučajeva posljedica je fiziološke prirode, tačnije viđa se kod djece u čijim porodicama postoji sličan obrazac usporenog rastenja.

U 10 odsto slučajeva nizak rast je posljedica brojnih hroničnih bolesti, poremećaja ishrane, endokrinih i genetskih bolesti ili nepovoljnih socijalno-ekonomskih i psiho-emocionalnih okolnosti.

Takav patološki nizak rast zahtijeva rano otkrivanje, dijagnostiku i terapiju, čime se, dodaje se u saopštenju, poboljšava ishod liječenja osnovnog stanja i ostvaruje genetski predodređena tjelesna visina.

U Srbiji trenutno više od 2.000 djece prima terapiju hormonom rasta, koja se, osim kod djece koja su niskog rasta, primenjuje i kod djece koja su rođena sa malom porođajnom tjelesnom masom i ne rastu adekvatno, kao i kod djece sa sindromima (Turner, Prader Willi, Noonan) ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

Terapija je besplatna, a roditeljima je dostupna i aplikacija "Karta rasta" koja omogućava automatsko računanje genetskog potencijala, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta.

Ukoliko parametri pokažu poremećaj rasta, aplikacija čak i alarmira roditelje da se jave nadležnom pedijatru, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije