Zdravlje

Banja Vrućica od velikog značaja za rehabilitaciju u pandemiji

Banja Vrućica od velikog značaja za rehabilitaciju u pandemiji
Foto: N.N. | Banja Vrućica od velikog značaja za rehabilitaciju u pandemiji

TESLIĆ - Da bi se spriječilo širenje virusa korona provode se razne mjere zaštite kako bi se epidemija stavila pod kontrolu. Međutim, takav način svakodnevnog funkcionisanja uveliko utiče na liječenje i rehabilitaciju pacijenata oboljelih od drugih bolesti koji zahtijevaju konstantno praćenje, liječenje i rehabilitaciju.

U Zdravstveno-turističkom centru (ZTC) "Banja Vrućica" spremni su za rehabilitaciju pacijenata i u vrijeme pandemije.

"Rizična grupa pacijenata za virus korona su gojazni ljudi, hipertoničari, dijabetičari, pacijenti sa hroničnim oboljenjima, narušenog zdravlja i smanjenog imuniteta, a baš takvim pacijentima se bavi 'Banja Vrućica'. Pruža im uslugu liječenja i rehabilitacije. Oni koji su imali neku od intervencija na srcu - balon dilataciju, ugradnju stentova, bypass i slično, posebno su osjetljiva kategorija kojoj moramo omogućiti da se oporavi od tih intervencija i da se postupkom rehabilitacije kondiciono osposobe da nastave svoje svakodnevne aktivnosti", kaže dr Jelena Bogdanić, fizijatar Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica".

Bogdanićeva ističe da je presudno vrijeme u toj rehabilitaciji, te da ne treba odgađati rehabilitaciju nego takvog pacijenta poslati odmah u banju da se uz stručni nadzor edukovanog tima ljekara pravilno usmjeri u pravcu ozdravljenja.

"Još je veća potreba rehabilitacije neuroloških i reumatoloških pacijenata. Stanje nakon moždanih udara, kao i stanje nakon operacije na zglobovima i kičmi, zahtijeva ranu rehabilitaciju, to jest direktno prebacivanje iz bolnice na rehabilitaciju. Kod ovakvih stanja najbitnije je upravo podizanje i vertikalizacija pacijenta što prije. Time se preventivno djeluje i protiv najčešće komplikacije - tromboze dubokih vena", naglašava Bogdanićeva.

Ona dodaje da je stručni tim ljekara "Banje Vrućice" osposobljen za preventivno djelovanje i zaštitu svojih pacijenata od virusa korona.

"Zato smo uskladili svoj rad s pravilima borbe protiv širenja pandemije, a pritom svoju prvu i osnovnu dužnost liječenje i rehabilitaciju još više približili našem pacijentu i podredili njegovim potrebama", pojašnjava dr Bogdanić.

Ona je kazala da je imunitet najvažnija stavka u odbrani od bolesti. Dodala je da je naučno dokazano da je prevencija kruna medicine.

Kako dodaje, ako na vrijeme djelujemo da ne dođe do bolesti, mi smo unaprijed pobjednici u borbi za zdravlje.

Zdravoj osobi imunitet će se lakše ojačati, ali bolesni moraju da drže pod kontrolom svoju bolest i pritom da pokušaju učiniti sve što će ih zaštititi od drugih bolesti. Bogdanićeva kaže da je presudno spajanje s prirodom, što više boravka na čistom vazduhu, šetnje, vježbe disanja, kao i vježbe jačanja mišićne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije