Zdravlje

Pratite nas na Google news

Beba zamalo umrla zbog poljupca

Beba zamalo umrla zbog poljupca
Foto: RTL | Beba zamalo umrla zbog poljupca
N.N.

Proteklih godina sve više se pričalo o tome kako male bebe umiru zbog naizgled preslatke stvari - poljubaca njihovih rođaka.

Ovaj put maleni Noa Tindl iz Velike Britanije jedva je preživio nakon što ga je poljubio bolesni rođak.

Imao je četiri sedmice, kada je njegova majka Ešli Vajt primijetila da mu je desno oko oteklo i suzi. Odveli su ga u bolnicu gdje mu je dijagnostikovan virus herpes simplex 1 (HSV-1), koji je još poznat kao 'poljubac smrti'.

Uslijedila je velika borba, a maleni Noa zamalo je ostao slijep. Kako pretpostavljaju, 'poljubac smrti' dobio je na porodičnom okupljanju, nekoliko dana prije simptoma.

Herpes simplex virus visoko je zarazan i prenose ga odrasle osobe koje imaju prehladu ili genitalni ulkus - osoba ne mora da bude više prehlađena, ali virus opstaje u pljuvački i inficira druge.

Herpes je izrazito opasan za male bebe, jer njihov imuni sistem nije dovoljno jak da se bori protiv infekcije, pa je zbog toga ovaj virus dobio i nadimak 'poljubac smrti'. Ako se virus proširi na dječije organe, trećina bolesnih beba neće preživjeti, čak i pored terapiije.

Kako bi smanjili rizik da se vaša beba inficira, ne dozvoljavajte drugima da ljube dijete, a prije nego što bebu uzmu u naručje moraju da operu ruke.

Noa je prvo morao na operaciju, koja je trajala satima, a onda je proveo dva i po mjeseca u bolnici (danas ima devet mjeseci) - u martu ove godine bolest se bila vratila...

Ipak, ova priča je završena srećno jer je slatki dječak sada bolje, napreduje, ali će antiviralnu terapiju uzimati do 2020. godine. 

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije