Zdravlje

Besplatan vitamin D za rizične grupe građana u Engleskoj

Besplatan vitamin D za rizične grupe građana u Engleskoj
Foto: Facebook/Ilustracija | Besplatan vitamin D za rizične grupe u Engleskoj
Srna

LONDON - Engleske vlasti najavile su da će ponuditi besplatne isporuke vitamina D za oko 2,7 miliona građana koji pripadaju rizičnim grupama, s obzirom na to da je neophodan za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

Vlasti su danas saopštile da će isporuke četvoromjesečnih zaliha vitaminom D početi u januaru, što bi trebalo poboljšati njihovo zdravlje, održati zdravim kosti i mišiće, piše "Skaj njuz".

Iz Agencije za javno zdravstvo Engleske /PHE/ su naveli da bi svako između oktobra i marta trebalo da uzima 10 mikrograma vitamina D dnevno, naročito starija lica koja ne borave toliko na otvorenom.

Vitamin D biće distribuiran svim domovima za starije širom Engleske, te rizičnim grupama, koji će odlučiti da li će ga uzimati.

Mnogi stručnjaci smatraju da vitamin D vjerovatno pomaže u smanjenju rizika od zaraze ili razvoju ozbiljnijih simptoma kovida 19.

Većina ljudi može između marta i septembra dobiti dovoljno vitamina D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali tokom ostatka godine mnogi ga nemaju dovoljno.

Stručnjaci su upozorili i da pretjerano uzimanje vitamina D može imati štetne posljedice po organizam, pa je važno držati se preporučenih doza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije