Zdravlje

Pratite nas na Google news

Biber je riznica zdravlja, evo zašto je dobar

Biber je riznica zdravlja, evo zašto je dobar
Foto: Ilustracija | Biber je riznica zdravlja, evo zašto je dobar
N.N.

Crni biber je začin karakteristične arome koji upotpunjuje mnoga jela. Međutim, on je mnogo više od obaveznog sastojka pikantnih đakonija. Ovaj začin je prava riznica zdravlja.

Evo kako biber utiče na vaš organizam

1. Povećava apsorpciju hranljivih materija

Sastojak piperin koji se nalazi u biberu povećava apsorpciju vitamina A i C, selena, beta-karotena i drugih ljekovitih materija i tako popravlja opšte zdravlje.

2. Popravlja varenje

Biber stimuliše receptore za čulo ukusa i povećava lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, samim tim utiče povoljno i na varenje. Zanimljivo, većina problema s varenjem nastaje zbog smanjenog a ne povećanog lučenja želudačke kiseline. Pored toga, biber ima i antibakterijaska svojstva koja djeluju preventivno na pojavu crijevnih oboljenja uzrokovanih bakterijama.

3. Stimuliše apetit

Pored toga što jelima poboljšava ukus i podstiče varenje, biber djeluje i kao stimulans kada je apetit u pitanju. Zbog toga je ovaj začin odličan prirodan lijek za osobe koje imaju loš apetit.

4. Pomaže u mršavljenju

I pored toga što stimuliše apetit, biber vam takođe može pomoći da smršate. U omotaču zrna bibiera se nalaze fitonutrijenti koji pomažu razgradnju masnoće. Naučna studija koja je sprovedena 2010. godine na miševima je pokazala da biber sprečava akumulaciju masti. Time što ubrzava metabolizam, ovaj začin vam može pomoći da sagorite više kalorija. S obzirom da je diuretik i diaforetik, biber podstiče izbacivanje toksina iz organizma.

5. Pomaže u oslobađanju gasova

Crni biber pomaže organizmu da se oslobodi gasova i deluje preventivno na pojavu novih. uukoliko ste skloni gasovima, jelima umjesto papričice dodajte crni biber. Ako imate probleme s varenjem i težinom u stomaku, popijte šolju mlaćenice kojoj ste dodali četvrtinu kašičice crnog bibera i četvrtinu kašičice kumina u prahu.

6. Eliminiše zapušenost nosa

S obzirom da ima antimikrobna svojstva, biber se nalazi u mnogim lijekovima protiv kašlja i prehlada.  Ukoliko vas muče zapušen nos i kašalj, pijte tri puta na dan čašu mlake vode kojoj ste dodali kašičicu bibera u prahu.

7. Umanjuje tegobe usljed artritisa

Piperin je zbog svojih antiupalnih svojstava veoma koristan u ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom. Ovaj začin i cirkulaciju i djeluje preventivno na upalu zglobova koja može da nastane zbog lošeg protoka krvi.

8. Djeluje preventivno na pojavu raka i drugih oboljenja

Crni biber sadrži antioksidanse koji posebnu deluju preventivno na pojavu raka debelog crijeva i dojke. Pored toga, polifenoli koji se nalaze u ovom začinu regulišu pritisak, djeluju preventivno na dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

9. Prirodni antidepresiv

Crni biber podstiče lučenje serotonina i time popravlja raspoloženje. Štaviše, piperin iz bibiera povećava nivo beta-endorfina u mozgu, koji djeluju kao prirodni antidepresivi, popravljaju raspoloženje i smanjuju osjećaj bola.

10. Štiti zdravlje desni i zuba

S obzirom da umanjuje osjećaj bola i upale, biber može da riješi probleme kao što su loš zadah i upala desni. Pomešajte malo soli, biber i vode i tom pastom masirajte desni.

(stvarukusa.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije