Zdravlje

Bol u leđima nije samo od kičme

Bol u leđima nije samo od kičme
Foto: N.N. | Bol u leđima nije samo od kičme

Problemi sa bešikom, bubrezima ili žuči često mogu da budu "zamaskirani" bolom u leđima. Zbog toga, prije nego što pomislite na probleme sa kičmom, provjerite da li vam neki drugi organi u tijelu šalju signale, koji se manifestuju sijevajućim bolom u dnu ili sredini leđa.

Urinarni trakt

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuju bakterije. Manifestuju se kao bol pri mokrenju, bol u donjem dijelu leđa ili trbuhu. Najčešće pogađa žene i ukoliko se ne izliječe, mogu da dovedu do upala.

Bubrežni kamenac

Neprestani bol u jednom dijelu leđa, koji se pojavljuje uz bol u stomaku, preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenca. Veliku ulogu igra i genetika, pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol najčešće se javlja u donjem dijelu leđa i iznad karlice. Šest puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače, osim bola u donjem dijelu stomaka, povraćanja i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili hronične upale.

Žučni kamenac

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije