Zdravlje

Bolnica Akromion unapređuje zdravstvenu brigu uvođenjem robotske ugradnje proteze koljena

Bolnica Akromion unapređuje zdravstvenu brigu uvođenjem robotske ugradnje proteze koljena
Foto: Ustupljena fotografija | Bolnica Akromion unapređuje zdravstvenu brigu uvođenjem robotske ugradnje proteze koljena

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion s ponosom predstavlja najnoviju investiciju koja će značajno unaprijediti kvalitetu zdravstvene brige za pacijente.

Radi postizanja visokih standarda u području ortopedije, bolnica je uložila u nabavku najsavremenijeg robota za ugradnju proteze koljena. Robot ROSA Knee System, Zimmer Biomet  je postavljen i instaliran u bolnici sredinom novembra i od kraja novembra operacije ugradnje totalne proteze koljena se vrše uz pomoć robota. Ovaj vrhunski robotički sistem omogućuje preciznu i personalizovanu hirurgiju pri ugradnji umjetnih koljena, čime se smanjuje rizik od komplikacija te ubrzava proces rehabilitacije pacijenata. Osim toga što ovakav robot nema niko u Hrvatskoj niti u susjednim zemljama, uključujući i Sloveniju, ovaj robot je karakterističan po tome što je asistent hirurgu tokom operacije. Uz pomoć navigacijskog sistema i robotske ruke  omogućava hirurgu postavljanje proteze koljena u idealnu poziciju.

"Izgradnjom i opremanjem nove bolnice Akromion u Zagrebu omogućavamo našim pacijentima  najbolju moguću medicinsku uslugu. Uvođenjem robotskog sustava za ugradnju proteza koljena, potvrđujemo svoju predanost inovacijama i kontinuiranom unapređenju zdravstvene skrbi. Nabavkom robota za ugradnju proteze koljena pratimo najnovija svjetska tehnološka dostignuća u ortopediji“, izjavio je prof. dr. sc. Nikola Čičak.

Robot omogućava hirurgu digitalno planiranje i precizno izvođenje operacije čak do u jedan milimetar prilikom rezanja kosti te individualni pristup svakom pacijentu jer se razvoj digitalnog plana temelji na anatomiji pacijenta. Mogućnost izrade pred-operacijskog plana i kontrola učinjenog svakog koraka tokom operacije  omogućava hirurgu provjeru i unapređenje stečenog znanja. Pred-operacijski digitalni plan hirurg izrađuje uz pomoć robota koji putem digitalne kamere stvara 3D virtuelni model pacijentove anatomije tako što prepoznaje okvire s digitalnim senzorima koji se postavljaju na pacijentovu natkoljenicu i potkoljenicu te se tako orijentira na samom koljenu.

"Preciznost znači bolju funkcionalnost proteze, ali i njezinu dugovječnost. S robotom su operacije kraće, mogućnost komplikacija manja. S navigacijom puno manje morate otpuštati meka tkiva, ne morate ulaziti u kost i tako smanjujete krvarenje, manje ste invazivni na nekim tkivima i cijeljenje je brže",  izjavio je doc. dr. sc. Denis Tršek, dr.med., specijalist ortopedije

Implementacija robotskog sistema za ugradnju proteza koljena Akromion potvrđuje svoju posvećenost pružanju vrhunske zdravstvene brige te nastavlja unapređivati i modernizovati svoje usluge. Ova prestižna doktorska ustanova predstavlja novu eru u kvaliteti i pristupu zdravstvenoj brizi za zdravlje i mobilnost i nalazi se na adresi Ulica Savezne Republike Njemačke 5 u Dugavama. S opremom najnovije generacije i stručnim timom visokokvalificiranih stručnjaka, Akromion postavlja najviše standarde u pružanju kvalitetne zdravstvene usluge. Više informacija možete pronaći na akromion.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije