Zdravlje

Brza pomoć kad sapun nije pri ruci

Brza pomoć kad sapun nije pri ruci
Foto: N.N. | Brza pomoć kad sapun nije pri ruci

Pravilno pranje ruku jedan je od najboljih načina da se zaustavi širenje mikroba i virusa i da budete sigurni da se vi sami nećete razboljeti. Međutim, ako nemate pristup sapunu i čistoj vodi ili ako ste negdje izvan kuće i ne nalazite se blizu umivaonika, trebali biste sa sobom uvijek nositi jedno dezinfekcijsko sredstvo kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Nesumnjivo ste svjesni toga da se na stotine bočica dezinfekcijskih sredstava rasprodaju brzinom munje u ovom periodu izazvanom virusom korona.

No, ne brinite izuzetno je jednostavno napraviti svoj vlastito dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Samo morate biti oprezni i koristiti pravilno očišćeni alat za miješanje, inače biste mogli kontaminirati nešto i zeznuti cijelu stvar na prvim koracima. Također, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svoje mješavine ostavite da miruju najmanje 72 sata da nakon što ih smiješate. Na taj način sredstvo za dezinfekciju ima vremena za ubijanje svih bakterija koje bi se mogle unijeti tokom postupka miješanja. Važno je napomenuti da ništa nije učinkovitije od pranja ruku. Dezinfekcijski gelovi i sprejevi, čak i oni profesionalno napravljeni, uvijek bi trebali biti krajnje sredstvo zaštite.

Za početak, trebatće vam medicinski alkohol i imajte na umu da je jako bitan postotak alkohola. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, mješavina sredstva za dezinfekciju mora imati najmanje 60 odstotni alkohol kako bi bila učinkovita. Stoga su obična votka, viski i bakina rakija preslabi.

Recept za dezinfekcijski gel

Dezinfekcijski gel je svakako najbrži za napraviti. Biće vam potreban alkohol (minimalno 60 odstotni), aloe vera gel i ulje čajevca. Pomiješajte alkohol i gel aloe vere u omjeru 3:1. Dodajte mješavini nekoliko kapi ulja čajevca kako biste joj pružili ugodan miris i to je to.

Recept za dezinfiekciju u spreju

Ako vam je draže koristiti dezinfekciju u spreju, pomiješajte 1 šoljicu alkohola s dvije kaščice glicerola. Glicerol je važan sastojak jer spriječava da alkohol isuši vaše ruke. Ako ne možete pronaći glicerol, nastavite s ostatkom recepta i samo nemojte zaboraviti hidratizirati ruke nakon nanošenja sredstva za dezinfekciju. Pomiješajte jednu kaščicu vodonikovog peroksida, zatim dodajte četvrtinu šoljice destilovane ili prokuhane, potom ohlađene, vode. Ako radite s otopinom alkohola s nižom koncentracijom alkohola, koristite puno manje vode.

Upamtite da najmanje dvije trećine konačne smjese mora biti alkohol. Otopinu prelijte u boce s nastavcima za sprejanje. Pomoću njega možete navlažiti papirni ručnik i koristiti ga kao maramicu za čišćenje ruku. Ako želite, dodajte koju kap esencijalnog ulja u vašu smjesu kako bi miris bio ugodniji. Samo izbjegavajte korištenje esencijalnog ulja lavande.

Napomena!

Sredstvo za dezinfekciju ruku je koristan način za sprečavanje širenja mikroba kad vam sapun i voda nisu dostupni, i samo onda kad nisu dostupni. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu vas zaštititi i smanjiti širenje koronavirusa. Ako vam je teško pronaći sredstva za dezinfekciju ruku u lokalnim trgovinama, možete pratiti ove korake i napraviti svoj vlastiti. Iako sredstva za dezinfekciju ruku mogu biti učinkovit način uklanjanja mikroba, zdravstvene vlasti i dalje preporučuju pranje ruku kad god je to moguće kako bi se zaštitili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije