Zdravlje

Čaj od gloga idealan je za krvni pritisak i povišenu temperaturu

Čaj od gloga idealan je za krvni pritisak i povišenu temperaturu
Foto: Didgeman/Pixabay | Čaj od gloga idealan je za krvni pritisak i povišenu temperaturu

Aktivni sastojci gloga povoljno djeluju na normalizovanje srčanog ritma, a u slučaju hipertenzije povoljno djeluju na normalizovanje krvnog pritiska.

Glog djeluje umirujuće i na centralni nervni sistem pa se upotreba preporučuje kod povećane razdražljivosti i nesanice.

U narodnoj medicini upotreba gloga se preporučuje za ublažavanje simptoma menopauze, kod povišene tjelesne temperature, za umirenje kašlja, u vidu obloga za smirenje bolova kod bolesti mokraćnih kanala i kao sredstvo za umirenje kod epileptičnih napada.

Čaj od gloga je najpoznatiji po svojim medicinskim upotrebama i prvenstveno za kardiovaskularno zdravlje. Aktivna jedinjenja su izvedena iz lišća, cvijeta i plodova, koje imaju neprijatan miris i blago gorak ukus.

Čaj od gloga kao lijek je takođe koristan za tretiranje anksioznosti, čiji su primarni simptomi zategnutost u grudima i lupanje srca.

Recept

Sipajte jednu šolju ključale vode preko jedne kašičice cvjetova ili listova gloga - ili mješavine ova dva. Neka čaj odstoji 10 minuta, a zatim procijedite i pijte jednu šolju čaja svakog jutra i večeri tokom više mjeseci jer je početak njegovog djelovanja veoma postepen, prenose Novosti.Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije