Zdravlje

Čajevi za pravilan rad bubrega

Čajevi za pravilan rad bubrega
Foto: Ilustracija | Čajevi za pravilan rad bubrega
N.N.

Oni su parni organi o kojima rijetko vodimo računa dok su zdravi, što je pogrešno. Bubrezi, između ostalog, eliminišu toksine iz organizma, a da bismo im pomogli u pravilnom radu dovoljno je da smanjimo unos soli, pijemo dovoljno vode, izbjegavamo alkohol i duvan, održavamo normalne vrednosti holesterola i šećera, vježbamo i - pijemo različite čajeve.

Navešćemo samo neke od njih, a za sve važi da ne bi trebalo preterivati u konzumiranju, odnosno da bi nakon dvije nedjelje konzumiranja, najduže, trebalo praviti jednomjesečnu pauzu.

"Čaj od maslačka - biljka ima diuretička svojstva, a pomaže i kod borbe protiv infekcija, a cvjetovi sadrže vitamine A i K, kao i mnoge antioksidanse.

Uvin čaj - djeluje antibakterijski, pa je odličan izbor za bubrege i mokraćne kanale. Iako se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta, može da pomogne bubrezima na više načina. S obzirom na to da djeluje kao diuretik, pomaže pri izbacivanju toksina iz tijela, a i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Čaj od peršuna - ova biljka je blagi diuretik i antiseptik, pa čisti organizam od štetnih materija. Takođe, sadrži esencijalne nutrijente koji pomažu radu bubrega.

Zeleni čaj može da zaustavi razvoj bubrežnog kamenca, a ima i diuretička i protivupalna svojstva.

Čaj od koprive, uz to što je diuretik, sprečava razmnožavanje bakterija i pomaže da bubreg bolje radi.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije