Zdravlje

Čaša soka od narandže dnevno protiv demencije

Čaša soka od narandže dnevno protiv demencije
Foto: N.N. | Čaša soka od narandže dnevno protiv demencije

LONDON - Konzumiranje soka od narandže svakog dana može da smanji rizik od demencije za 50 odsto jer štiti mozak, rezultati su najnovijeg istraživanja naučnika u Bostonu, piše "Dejli mejl".

Istraživači su pratili 28.000 muškaraca dvije decenije kako bi utvrdili kako konzumiranje voća i povrća utiče na snagu njihovog mozga.

Oni su utvrdili da su muškarci koji su svaki dan pili malu čašu soka od narandže imali 47 odsto manje šansi za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem instrukcija ili snalaženjem u poznatim područjima.

Trenutni i povremeni gubici pamćenja, problemi u razumijevanju i epizode konfuzije mogu da budu rani pokazatelji pada aktivnosti mozga, što na kraju vodi demenciji.

Prema nekim procjenama, 46,8 miliona ljudi širom svijeta ima demenciju, od toga 850.000 unutar Britanije i pet miliona u SAD.

Ovo istraživanje ponovo je ukazalo na važnost zdrave ishrane u cilju sprečavanja degeneracije mozga koja dolazi sa godinama.

"Voće i povrće bogato je vitaminima i hranjivim materijama, uključujući antioksidanse, koji mogu da zaštite mozak", rekla je doktor Hana Gardener sa Univerziteta u Majamiju.

Na ovaj način može da se zaštiti mozak od nagomilavanja neželjenih molekula i zadržava se zdrav dotok krvi u mozak.

Takođe, aerobne vježbe, kao što su hodanje i trčanje, mogu da zaustave demenciju sprečavanjem degenracije ili smanjenja mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije