Zdravlje

Četiri namirnice koje mogu negativno da utiču na zdravlje srca

Četiri namirnice koje mogu negativno da utiču na zdravlje srca
Foto: Pixabay | Četiri namirnice koje mogu negativno da utiču na zdravlje srca

Poznato je da je srce vitalni organ i da briga o njemu zahtjeva pametan izbor životnog stila - redovno vježbanje i pravilnu ishranu.

Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce zdravim, ali jedna od najjednostavnijih promjena u načinu života koja će imati koristi za vaše srce jeste da pazite šta jedete.

Kako piše "Thrillist", ovo su četiri namirnice koje negativno utiču na zdravlje srca.

1. Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok nivo zasićenih i trans masti. Od svih se prženih užataka pomfrit ističe kao najgori.

"To je kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili", kaže dr Džef Edrton.

2. Prerađeno meso

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku i kobasice) povećava rizik od zastoja srca. Ali, suprotno uvrženom mišljenju, dr Džef kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji; zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica.

3. Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holestorola i zasićenih masti. Iako ne spada u crveno meso, svinjetina je takođe vrsta mesa koju ne bi trebalo često da jedete.

4. Pica

"Kora pice je bogata ugljenim hidratima i natrijumom, a u zavisnosti od sira ima i dosta masnoće i natrijuma", kaže dr Džef Edrton.

Prema njegovim riječima, postoje i zdravije opcije pice, te je poželjno da se odlučite za jednu takvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije