Zdravlje

Četiri znaka da je vrijeme za temeljni detoks

Četiri znaka da je vrijeme za temeljni detoks
Foto: Pixabay | Četiri znaka da je vrijeme za temeljni detoks

Balans je temelj zdravlja našeg organizma i postoji niz svakodnevnih sitnih, ali dovoljnih pokretača disbalansa u našem organizmu, a ključni od njih su stres i nezdrav način života, koji vodimo. Stres često pokreće oslobađanje toksina, koji narušavaju balans u našem organizmu i zato je veoma bitno da osluškujemo svoje tijelo, kako bismo uvidjeli da nam ono daje sitne znake da nešto zaista nije kako treba.

Postoji nekoliko znakova da naše tijelo čezne za temeljnom detoksikacijom:

1. Učestala nadutost

Naše tijelo na dnevnom nivou ima potrebu za pražnjenjem nagomilanih toksina i štetnih materija, što podrazumijeva i pražnjenje crijeva, barem jednom dnevno. Ako to pražnjenje izostane, toksini se vraćaju u krvotok i prave disbalans u organizmu, što dovodi do nadutosti i oticanja cijelog tijela. Kako biste spriječili nadutost i ubrzali metabolizam, važno je da poboljšate fizičku aktivnost, unosite više vode, ali i da pijete biljne čajeve sa probiotičkim svojstvom.

2. Loš zadah

Loš zadah je jedan od prvih pokazatelja da vam je tijelo puno toksina. Loš zadah nastaje kao posljedica toga što jetra i crijeva ne mogu efikasno da se oslobode toksina.

3. Osjetljivost na mirise

Nagomilani toksini u našem organizmu izazivaju snažne reakcije na mirise. Kada naša jetra ne može da se oslobodi toksina, često postajemo osjetljivi na mirise iz spoljašnje okoline, što se dešava usljed zatvorenih puteva detoksikacije. Kada je proces detoksikacije usporen, naša čula postaju izoštrenija i osjetljivija, pa je upravo zbog toga moguć osjećaj mučnine i glavobolje.

4. Kilogrami stagniraju

Hormonski disbalans, nepravilna ishrana, ali i nagomilani toksini u organizmu, jedan su od glavnih krivaca što naši kilogrami ne spadaju, čak i onda kada se čini da smo uložili sav trud. Toksini poput PCB-a, dioksina i drugih su lipofilni, što znači da se zadržavaju u masnim ćelijama. Usljed preopterećenosti tijela toksinima, može doći do nemogućnosti otapanja masnih naslaga i u tom smislu i do nemogućnosti gubitka viška kilograma.

Važno je da se prirodna sposobnost našeg tijela da se izbori sa toksinima poboljša. Pored nekog od provjerenih načina detoksikacije organizma, važno je i smanjiti izloženost toksinima. Potrudite se da poboljšate hidrataciju svog organizma i unosite dovoljno tečnosti, poboljšajte fizičku aktivnost i potrudite se da jedete svježe, organske namirnice.

(Lepotaizdravlje.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije