Zdravlje

Crijevne virusne infekcije česte tokom ljeta: Pazite šta jedete

Crijevne virusne infekcije česte tokom ljeta: Pazite šta jedete
Crijevne virusne infekcije česte tokom ljeta: Pazite šta jedete

Crijevne virusne infekcije česte su tokom toplih ljetnih mjeseci. Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani koji uzrokuju crijevne virusne infekcije. Zato pazite šta jedete da ne biste dobili neku od stomačnih infekcija.

Enterovirusni prolivi: U pitanju je febrilno oboljenje, sa opštim tegobama i prolivom. Stolice su rijetke, zelene, sluzave, ali nisu mnogobrojne. Obolijevaju djeca ljeti, te se zove dječji ljetni proliv. Bolest traje pet do sedam dana. Enteroviroze su uglavnom laka oboljenja, koja prolaze spontano ili uz simptomatsku terapiju. Preventivne mjere su održavanje lične i opšte higijenu, a posebno je važno što češće pranje ruku, obezbjeđivanje higijenske ispravnosti vode za piće i namirnica, higijensko otklanjanje otpadnih materija, pranje voća i povrća, jer je prskano voće i povrće izvor raznih stomačnih virusa.

Virusni gastroenteritisi: Ovo su česta oboljenja u svim životnim dobima. Najpoznatiji virusi koji se dovode u vezu sa akutnim gastroenteritisom kod ljudi su rotavirus, adenovirusi digestivnog trakta, Norwalk virusi i slični virusi, kalcivirusi, astrovirusi i enterični korona virusi.

Javljaju se u dvije različite epidemiološke forme.

Takozvani rotavirusni oblik dominira kod djece. Javlja se obično sporadično, a rjeđe u obliku epidemija, tokom zimskih mjeseci u oblastima sa umjerenom kontinentalnom klimom.

Norwalk oblik gastroenteritisa javlja se gotovo isključivo epidemijski u vidu manjih porodičnih ili školskih epidemija, podjednako i kod djece i kod odraslih, tokom cijele godine i nema sezonski karakter.

Rotavirus-enteritis je crijevna infekcija koju karakterišu vodenasti prolivi, grčevi u stomaku, mučnina ili povraćanje, a ponekad i povišena temperatura. Bolest se njčešće prenosi vodom i životnim namirnicama. Česte su epidemije u zabavištima i bolničkim odjeljenjima za odojčad. Najčešće obolijevaju odojčad i djeca do dvije godine, a odrasli rijetko. Virusi se izlučuju putem stolice nekada i šest sedmica.

Rotavirus grupe A je najvažniji uzročnik endemske dijareje odojčadi i male djece širom svijeta, u područjima umjerenog pojasa, u hladnijim mjesecima. Rotavirus infekcija i infekcija adenovirusima u velikom procentu slučajeva zahtijevaju hospitalizaciju, odnosno bolničko liječenje oboljelih osoba.

Enteritis odojčeta: Ovo može da bude vrlo lako, ali i jako teško oboljenje, sa poremećajem ravnoteže vode i elektrolita. Asimptomatske infekcije su česte kod djece do šest mjeseci. Virus uzrokuje više od 50 odsto hospitalizacije djece s prolivima. Uglavnom, do treće godine života većina djece stekne imunitet na taj virus. Znaci dehidracije su blijedo lice, suva usta, plač bez suza, tamna mokraća. Inkubacija je kratka, obično dan do dva dana, a bolest počinje naglo sa kratkotrajnim povraćanjem. Uskoro se javi i dijareja, sa više vodenastih stolica dnevno. Uz odgovarajuću rehidrataciju i njegu odojčeta, enteritis se završava ozdravljenjem za pet do deset dana. Liječnje je simptomatsko i to nadoknadom tečnosti putem oralne rehidracije ili putem infuzionog rastvora u slučaju povraćanja i jače izražene dehidracije, mirovanje i provođenje  dijetalne ishrane.

Virus Norwalk: Ovaj virus i grupa sličnih virusa izazivaju virusni epidemični gastroenteritis odraslih i starije djece u porodicama, zajednicama i često u bolnicama. Virusi dospijevaju u digestivni trakt putem hrane i vode.

Inkubacija je kratka, traje jedan do dva dana, a početak bolesti je postepen ili nagao. Bolesnik ima tegobe kao što su bol u stomaku, mučnina, glavobolja, malaksalost. Ubrzo se javi povraćanje, a zatim dijareja. Izlječenje obično nastaje spontano poslije tri do pet dana. U terapiji tog oboljenja se preporučuje samo adekvatna rehidratacija.

Ljetna ishrana

Ljekari savjetuju da se u ljetnom periodu jede hrana u manjim, ali češćim obrocima. Po mogućnosti, svaki dan treba unositi puno povrća i voća dobro opranog, kao i proizvode od žita, odnosno crnog integralnog brašna. Od mesa, preporučuje se pileće i riba. Pored vode, treba piti slatko i kiselo mlijeko, jogurt, biljne i voćne čajeve, negaziranu mineralnu vodu, blago zasoljene supe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije