Zdravlje

Crveno meso saveznik mladolikog izgleda

Crveno meso saveznik mladolikog izgleda
Foto: RitaE/Pixabay | Crveno meso saveznik mladolikog izgleda
N.N.

​Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život.

Njihovi nalazi mogu da pomognu i da ubrzaju razvoj lijekova koji će pomoći u liječenju različitih bolesti povezanih sa starenjem - uključujući srčane bolesti i demenciju.

Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

"Izuzetno smo uzbuđeni ovim nalazima, jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se spriječiti oštećenje povezano sa godinama", rekao je analitičar podataka Paul Timers sa Edinburškog Univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne, zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem, povezani sa starenjem i srčanim problemima .

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mjere biološkog starenja - životni vijek, zdravlje i dugovječnost i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje

Brzina kojom nečije tijelo s vremenom opada - varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svijetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak.

Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vijekom, zdravljem i dugovječnošću.

Pored toga, otkrili su i da su dijelovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mjere starenja koje su analizirali - a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom.

Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu - a prekomijerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

Njihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za povećanje zdravlja tokom starenja.

Izrada lijeka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije