Zdravlje

Čučanj osnovna vježba koja utiče na pravilno kretanje

Čučanj osnovna vježba koja utiče na pravilno kretanje
Foto: V. TRIPIĆ | Čučanj osnovna vježba koja utiče na pravilno kretanje
Aleksandra Dubočanin

Kada govorimo o svakodnevnoj higijeni kičme, ne možemo da ne spomenemo čučanj kao jedan od osnovnih instrumenata za pravilno kretanje. Čučanj nije samo obična vježba koja se izvodi u fiskulturnim salama da bismo ojačali mišiće, nego je čučanj puno više od toga.

Nešto kao voda tuširanju, dobra mirođija čorbi, prava doza kofeina u šoljici kafe.

Iako na prvi pogled tako ne izgleda, pravilnu tehniku čučnja nije jednostavno savladati. Prilikom izvođenja potrebno je obratiti pažnju na puno detalja.

Čučanj je osnovni alat za podizanje namirnica, podizanje djece, ustajanje sa kuhinjske ili kancelarijske stolice, sjedanje i ustajanje sa stolice u omiljenoj bašti kafića, sjedanje i ustajanje iz sjedista automobila, WC šolje i mnogih drugih svakodnevnih radnji. 

Zapravo, nismo ni svjesni koliko puta dnevno "koristimo" čučanj, a još manje smo svjesni kada to radimo nepravilno.

*Loš i nepravilan čučanj prate koljena koja se pomjeraju prema naprijed i nalaze se ispred nožnih prstiju, a tijelo se ispravlja, ramena podignuta ka ušima, što rezultira grbljenjem u gornjem dijelu leđa.

*Pravilan čučanj karakterišu koljena koja su pozicionirana između peta i prstiju. Kukovi idu nazad dok se spustamo u čučanj, a naprijed dok se podižemo iz čučnja u poziciju uspravnog stajanja.

Bitno je da dovoljno dugo vježbamo šablon pravilnog čučnja dok nam ne postane uobičajen model ponašanja i kretanja dok se saginjemo da podignemo predmet ili pomazimo psa.

Čučanj treba da postane svakodnevna prirodna navika. Dok postaje prirodna navika, primijetićete da je snaga vaših leđa, nogu i kukova porasla.

Rezultat toga je poboljšanje sposobnosti tijela da se slobodno kreće kroz svakodnevicu i prijatan osjećaj lagodnosti dok se penjemo uz stepenice, ustajemo, sjedamo, hodamo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije