Zdravlje

Da li je dobro popiti cijeđenu narandžu ujutru

Da li je dobro popiti cijeđenu narandžu ujutru
Foto: Pexels/Pixabay | Da li je dobro popiti cijeđenu narandžu ujutru

Tokom odrastanja mnogo puta smo imali priliku da čujemo koliko je vitamin C važan za naš organizma. Ipak, jutro nije najbolje vrijeme za unošenje ovog vitamina u ljudski organizam.

Kada popijete sok od naraandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim nakratko. Ipak, zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutru nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutru utiče direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu.

Dok se šećer u 100 posto voćnim sokovima javlja prirodno – ne dodaje se, kao što je slučaj sa industrijskim sokovima, način na koji tijelo prerađuje i reaguje na ovaj šećer je u suštini isti, govori istraživanje JAMA Netvork Open.

Naučnici su zaključili da iako voćni sokovi možda nisu toliko štetni kao zašećereni sokovi, ali oni sigurno nisu toliko zdravi – sok od narandže sadrži kalorije od kojih su skoro sve iz šećera.

Bez ikakvih hranljivih sastojaka koji zasićuju i usporavaju varenje poput vlakana, zdravih masti ili proteina, sok od narandže može da izazove skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do povećanja tjelesne težine na isti način na koji to čine gazirana pića, prenosi b92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije