Zdravlje

Da li je preporučljivo plivati sa kontaktnim sočivima

Da li je preporučljivo plivati sa kontaktnim sočivima
Foto: Pexels | Da li je preporučljivo plivati sa kontaktnim sočivima

Kontaktna sočiva su vam draža od naočala i ne “rastajete” se od njih nikada. Da li možete da se sunčate i plivate u moru i bazenu?

Plivanje s kontaktnim sočivima?

Neki ljudi skidaju svoja kontaktna sočiva kada se kupaju i tuširaju kod kuće. Drugi plivaju s njima u moru. Mišljenja se razlikuju, međutim zvanična medicinska smjernica oftalmologa je izbegavanje nošenja kontaktnih sočiva kada plivate, posebno u bazenu.

Razlog je taj što je lakše razviti infekciju u očima ako je voda kontaminirana, piše zenskimagazin.rs. Idealno je da na plažu ili bazen idete sa naočalama.

Ako ste ljubitelj plivanja ili želite da vidite dno kada plivate, možete napraviti naočale za plivanje sa odgovarajućom dioptrijom. Ako ipak uđete u more sa sočivima, ne otvarajte oči u vodi i obavezno ih operite posebnom tečnošću nakon izlaska iz slane vode.

Kontaktna sočiva i sunce

Tokom ljeta, bilo da ste u gradu ili na odmoru, nikada ne zaboravite naočale za sunce. Ključni razlog za to, osim što štite oči od infracrvenog zračenja je taj što naočale štite kontaktna sočiva i ne isušuju se od vrelog vazduha.

(Ljepota&Zdravlje)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije