Zdravlje

Da li je soda bikarbona bezbjedna za pranje zuba

Da li je soda bikarbona bezbjedna za pranje zuba
Foto: Pexels | Da li je soda bikarbona bezbjedna za pranje zuba

Trendovi dolaze i odlaze, ali biserno bijeli osmijeh je jedna stvar koja nikada neće izaći iz mode. Nažalost, faktori kao što je jutarnja šoljica kafe ili čaša crnog vina mogu na kraju dovesti do zamrljanih ili žutih zuba.

Kako riješiti ovaj skoro neizbježni problem? Ako eliminisanje polovine unosa ovih tečnosti ne zvuči kao idealno rješenje, možda vam izbjeljivanje zuba zvuči bolje.

Soda bikarbona je popularna opcija kada je u pitanju uklanjanje mrlja sa površine vaših zuba, ali da li je bezbjedno? Stomatolozi odgovaraju.

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona, formalno poznata kao natrijum-bikarbonat, jeste mononatrijumova so ugljene kiseline sa svojstvima alkalizacije i zamjene elektrolita. Pored svoje naučne definicije, soda bikarbona je osnovna namirnica u domaćinstvu, često se nalazi u vašem frižideru i sakuplja mirise. Može se koristiti i za čišćenje i odčepljenje, i naravno, za pečenje.

Dok dugotrajno izbjeljivanje zuba nije tehnički izvodljivo sodom bikarbonom, može pomoći kod lokalnog bojenja ili žućenja na zubima. Soda bikarbona je odlična za površinske mrlje - kaže dr Luis za "Byrdie".

Da li je bezbjedno izbjeljivati zube sodom bikarbonom?

Važna stvar koju treba znati o izbjeljivanju sodom bikarbonom jeste da njome uklanjate samo površinske mrlje. Shvatajući da soda bikarbona tehnički ne izbjeljuje zube, pitanje da li je bezbjedna za upotrebu i dalje je aktuelno. Da i ne, kaže dr Šafi.

"Da, soda bikarbona može pomoći da se uklone mrlje i žutilo jer je blago abrazivna. Dakle, ako se ne koristi tako često, na primjer jednom nedjeljno i ne tokom dužeg vremenskog perioda, može se smatrati bezbjednom. Ako se koristi svakodnevno i često ili ako se kombinuje sa limunovim sokom, kao što neki ljudi rade, može biti još štetnije".

"Iako postoji rizik od oštećenja gleđi, kada se koristi u odgovarajućim razmjerama, soda bikarbona nije nešto čega se treba plašiti. Kada sa pacijentima pričam o pasti za zube, mi gledamo skalu abrazivnosti i želite da imate vrijednosti manje od 50 na toj skali. Postoje neke paste za izbjeljivanje zuba koje su dovoljno abrazivne da oštete vašu gleđ. Soda bikarbona je sedam na skali abrazivnosti; efikasna je u čišćenju i nije štetna za gleđ. Prekomjerna upotreba bilo kog proizvoda može biti štetna. Kada se pravilno koristi, studije kažu da soda bikarbona dobija odobrenje za privremeno uklanjanje mrlja".

Ko bi trebalo da izbjegava izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom?

"Svako sa osjetljivim zubima, svako sa istrošenim zubima i svako sa upaljenim desnima treba da izbjegava sodu bikarbonu", primjećuje Šafi.

"Izbjegavajte upotrebu sode bikarbone ako imate jako ograničen unos natrijuma", dodaje Luis.

Kada se konsultujete sa stomatologom i potvrdite da su uklanjanje mrlja i pranje sodom bikarbonom bezbedni za vaše zube, razumijevanje kako to da uradite je sljedeći korak ka uspjehu. Oba stručnjaka preporučuju da napravite pastu kod kuće sa dva jednostavna sastojka: vodom i sodom bikarbonom.

Jedan od načina je da pomiješate kašiku sode bikarbone sa kašikom vode u maloj posudi dok konzistencija ne postane pastozna. Nežno četkajte zube ovom pastom. Poslije dva minuta, temeljno isperite vodom.

Mehanizam djelovanja sode bikarbone za izbjeljivanje je abradiranje spoljašnjeg sloja zuba, tako da unosom supstanci koje mogu da oboje zube kao što su kafa, čaj, crno vino i neke vrste hrane, zubi će ponovo biti obojeni. Profesionalno izbjeljivanje nije abrazivno i ima tendenciju da izbijeli zube iznutra i da traje duže.

Na osnovu ovoga, stručnjaci zaključuju da, kada se pravilno koristi, soda bikarbona nije abrazivna, ali profesionalno izbeljivanje ima manji rizik od oštećenja ili habanja emajla zuba.

(Telegraf)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije