Zdravlje

Da li krastavac pomaže u gubitku težine

Da li krastavac pomaže u gubitku težine
Foto: Pixabay | Da li krastavac pomaže u gubitku težine
N.N.

​Krastavac spada u "neshvaćeno" povrće, jer mnogi vjeruju da je sve što nudi voda.

Prije svega, da razjasnimo da krastavac nije čak ni povrće, već voće, baš kao i paradajz sa kojim se često kombinuje u salatama.

Ovo voće, dakle, sadrži niz vrijednih hranljivih materija, određenih biljnih jedinjenja, kao i antioksidansa, koji pomažu kako u liječenju tako i u prevenciji određenih bolesti. Ima minimalno kalorija, dok je bogat vodom i rastvorljivim vlaknima, što ga odmah čini odličnim saveznikom u mršavljenju.

Ali koje su njegove prednosti za dobro zdravlje tijela i zašto je vrijedno imati posebno mjesto u vašoj ishrani?

Ima visoku nutritivnu vrijednost

Krastavac može da sadrži samo nekoliko kalorija, ali je bogat vitaminima i mineralima. Na primjer, 300 grama krastavca, bez kore, sadrži:

Kalorije: 45

Ugljeni hidrati: 11 grama

Proteini: 2 grama

Vlakna: 2 grama

Vitamin C: 14% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin K: 62% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 10% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 13% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 12% preporučenog dnevnog unosa

Pored toga, krastavac ima značajnu količinu vode, jer se 96% sastoji od vode.

Poznat je po svom antioksidativnom djelovanju

Mnogi plodovi, kao što je krastavac, imaju antioksidativnu aktivnost, smanjujući rizik od raznih bolesti.

U stvari, studija je pokazala da krastavac sadrži flavonoide i tanine, dvije grupe jedinjenja koja se uspješno bore protiv stvaranja slobodnih radikala.

Doprinosi gubitku težine

Krastavac, kao što je već pomenuto, sadrži vrlo malo kalorija, što ga čini neposrednim sastojkom koji se ne treba plašite da uključite u svoju svakodnevnu ishranu.

Jedan sirovi krastavac ima samo 45 kalorija i može se kombinovati u mnogo različitih recepata, nudeći svježinu i ukus po vašem izboru.

Studija sprovedena na više od 3 hiljade ljudi otkrila je da konzumiranje hrane bogate vodom i malo kalorija (kao što je krastavac) podstiče gubitak masti i viška kilograma.

Smanjuje šećer u krvi

Pokazalo se da krastavac pomaže u snižavanju šećera u krvi i sprečava neke od komplikacija dijabetesa. Posebno, kora krastavca sadrži jedinjenja koja se bore protiv oksidativnog stresa, dok regulišu nivo šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje crijeva

Krastavci zbog visokog sadržaja vode podstiču hidrataciju. Hidrirano tijelo može poboljšati zdravlje crijeva, spriječiti zatvor i regulisati normalan rad crijeva. Pored toga, sadrži vlakna, kao što su rastvorljiva pektinska vlakna, koja štite crijeva, prenosi ženskimagazin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije