Zdravlje

Da li se može pretjerati sa tuširanjem?

Da li se može pretjerati sa tuširanjem?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Da li se može pretjerati sa tuširanjem?

Uglavnom, vaša lična higijena trebalo bi da je baš to - lična. Dok je nekima u redu tek povremeno tuširanje, drugi ne mogu započeti dan, ili otići u krevet, bez barem brzog tuširanja.

Većina nas misli da imamo poprilično dobru ideju o tome šta je potrebno našem tijelu, ali jedna nedavna internet debata nas je dovela da se preispitamo. U posljednjih nekoliko godina, i poznate ličnosti i korisnici društvenih medija, izazvali su veliku pometnju, dok izjavljuju koliko često se kupaju- i kako to tačno rade...

Dakle, postoje li zaista jasne preporuke o tome kako se pravilno kupati? ''Today'' se objasnio stručnjacima, ne bi li dobili odgovor na ovo pitanje.

Koliko često treba da se tuširamo?

Evo u čemu je stvar: nema pravih naučnih dokaza koji bi pokazali da je potrebno da se kupate ili tuširate, nakon nekog određenog vremenskog perioda. To je uglavnom stvar ličnih preferenci, kaže dr. Angela Lamb, direktor dermatološkog fakulteta Westside Maunt Sinai.

Stručnjaci dermatologije ističu, da koliko često treba da se tuširate zavisi od brojnih faktora, uključujući tip vaše kože, vaše godine i nivo aktivnosti tokom dana ili noći. Generalno, dr.Lamb kaže da bi '' trebalo da se tuširate, kupate ili čistite, svaka dva do tri dana''. Međutim, ako vježbate ili se bavite aktivnostima u kojima se mnogo znojite, možda ćete morati da se tuširate češće.

Najveći problem koji može nastati zbog nedovoljnog tuširanja? Neugodan miris. Neki ljudi ne proizvode ''miris'' tijela kao drugi, kaže Lamb, tako da iz društvene perspektive, možda mogu duže da pobjegnu od tuširanja. Pored toga, eksperti kažu da deblji sloj ulja na koži može potencijalno da napravi predispoziciju za neka kožna oboljenja.

Da li se možete kupati previše?

Iako prečesto tuširanje može prouzrokovati određene probleme, proces može i previše osušiti vašu kožu, te može narušiti njenu zaštitnu barijeru, navodi dr.Lamb.

'' Zapravo možete sebe napraviti podložnijim infekciji, ukoliko se prečesto kupate, jer je koža zaštićena nekim korisnim prirodnim bakterijama, i stvarima koje je štite, a njih želite da sačuvate'', objasnila je.

Sudeći po njoj, tuširanje više puta na dan nije baš sjajna ideja. Još jedna česta greška, po ovim stručnjacima, je predugo tuširanje. Oni savjetuju, da ono ne bi trebalo da traje više od 3 minuta, kao što ni voda ne bi trebala da bude previše topla!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije