Zdravlje

Da li spavate otvorenih očiju? I to može da se liječi

Da li spavate otvorenih očiju? I to može da se liječi
Foto: Pixabay/Ilustracija | Da li spavate otvorenih očiju? I to može da se liječi

Nije nimalo prijatno vidjeti osobu koja spava otvorenih očiju. To stanje se zove "noćni lagoftalmus", a prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje u SAD, čak 20 odsto populacije ima taj problem, uključujući i bebe.

Ako ste među 20 odsto ljudi koji imaju ovaj zdravstveni problem, moguće je da bi i vaše dijete moglo da ga ima, jer nauka vjeruje da je - nasljedan.

Noćni lagoftalmus nastaje kada se kapci ne zatvore dovoljno da pokriju oko, djelimično ili u potpunosti. Možda nije tako strašno, ali je savjet da se zbog ovog problema obratite svom ljekaru.

Posmatrajte problem kao opomenu

Sve navedeno može da ukazuje na ozbiljan, osnovni medicinski problem kao što je moždani udar, bolest štitne žljezde ili oštećenje facijalnog nerva.

Oštećenje očnih kapaka može biti razlog za neuspješno zatvaranja kapaka.

Opušteni kapci su često povezani sa opstruktivnom apnejom u snu, opasnim poremećajem spavanja, gdje se meka tkiva grla privremeno opuštaju, sužavajući disajne puteve.

Disanje je trenutno prekinuto. Višestruka pojava tokom noći povezana je sa povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, srčanog udara, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Uticaj na san

Spavanje otvorenih očiju takođe može pokvariti kvalitet sna. Svjetlost stimuliše mozak na budnost, tako da će vas vjerovatno probuditi ako držite oči otvorene cijele noći.

Može da se liječi

Postoje načini koje možete da primjenite kako bi ste pomogli očima da se potpuno zatvore.

Možete nositi masku za oči dok spavate. Korišćenje vještačkih suza tokom dana i ovlaživača vazduha tokom noći takođe pomažu kod gubitka vlage.

"Kapci treba da su potpuno zatvoreni tokom noći kako bi suze i njihova vlaga mogle da očiste i osveže rožnjaču. Noćni lagoftalmus treba liječiti, jer u suprotnom moće doći do pojave suvih očiju, zamagljenog vida, infekcija", ističu iz Nacionalne fondacije za spavanje u SAD.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije