Zdravlje

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je spriječite

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je spriječite
Foto: N.N. | Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je spriječite

Fizičke simptome mamurluka vjerovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtoglavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i sjeta) takođe su česti pratioci alkohola.

Nije neuobičajeno da se dan pošto ste malo prejterali s alkoholom osjećate lošije nego obično, a ponekad je to praćeno i osjećajem beznađa, neraspoloženjem i sjetom, možda ste već i čuli za postalkoholnu depresiju.

Kod nekih osoba, ove promjene raspoloženja nakon konzumiranja alkohola mogu da budu prilično intenzivne, do mjere da izazovu i panični napad, praćen otežanim disanjem i uznemirenošću, piše magazin "Prevencija" (Prevention). Zašto se ovo dešava? Pa, kad tijelo metaboliše alkohol da bismo ga izbacili iz "sistema", dvije stvari se dešavaju: nivo šećera u krvi pada (jer tijelo dragocjenu energiju ulaže u izbacivanje alkohola, prije nego u održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi), a upalni procesi se intenziviraju.

Brojne studije dokazale su da ova zapaljenja dovode do promjena raspoloženja i problema sa pamćenjem, jer skok inflamatornih markera može da utiče i na nervni sistem.

Kad na to dodate nizak nivo šećera u krvi, eto nervoze ili potištenosti, u zavisnosti od toga kakav tip ličnosti imate.

I na kraju, konzumiranje alkohola često nam "gasi" inhibicije, pa ste možda zabrinuti i zbog svog ponašanja tokom pijanstva.

Držite se jednog pića, najviše dva tokom večeri. To je mjera koja vam neće ugroziti ni mentalno ni fizičko zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije