Zdravlje

Da li ste znali da kafa sadrži jedan važan vitamin?

Da li ste znali da kafa sadrži jedan važan vitamin?
Foto: N.N. | Da li ste znali da kafa sadrži jedan važan vitamin?

Poslije vode, kafa je najpopularniji napitak na svijetu. Ali osim omiljene navike, kafa našem tijelu nudi mnogo više.

I dok možda znate da umjerena konzumacija kofeina ubrzava metabolizam, potiskuje apetit i povezuje se sa smanjenjem tjelesne masti, ono što možda ne znate je da je vaš omiljeni napitak zdrav izbor, jer sadrži vitamine, kao i antioksidante. Nastavite da čitate da biste saznali koji se dragocijeni vitamin krije u svakoj šoljici vaše omiljene kafe.

Vitamin B2 ili riboflavin

Vitamin B2 je vrijedan vitamin B kompleksa. Svi vitamini se mogu podijeliti u dvije osnovne kategorije, jer su rastvorljivi u vodi ili rastvorljivi u mastima. Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi i transportuje se kroz krvotok. Riboflavin je osnovni gradivni blok dva enzima koji igraju veoma važnu ulogu u proizvodnji energije. Pored toga, učestvuje u pravilnom funkcionisanju ćelija, rastu i metabolizmu masti.

Vitamin B2 se prirodno nalazi u nekim namirnicama, vještački se dodaje drugim proizvodima i prirodno se može uzimati kao dodatak. Svaka šoljica kafe pokriva impresivnih 11% dnevne preporučene količine vitamina B2.

Pored vitamina B2, vaša omiljena kafa je bogata mineralima kao što su kalijum i mangan i antioksidansima. Jedina stvar na koju morate da pazite je količina koju konzumirate. Dakle, ako pijete do 400 mg dnevno, to je jedno od najzdravijih pića koje možete konzumirati.

Kome se ne preporučuje kafa?

Konzumacija kofeina u okviru preporuka zdravih odraslih nema negativnih efekata na zdravlje. Istraživanja su čak povezala svakodnevnu konzumaciju kafe sa boljim zdravljem srca i dugovječnosti. Ali ako pripadate osetljivijoj kategoriji, ako ste trudni ili dojite, imate koronarnu bolest ili čir na želucu ili jednostavno želite da uživate u šoljici više, uvijek postoji opcija bez kofeina.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije