Zdravlje

Dajte djeci manje šećera

Dajte djeci manje šećera
Foto: Pixabay | Dajte djeci manje šećera

Količinu šećera u hrani za bebe treba smanjiti, a roditelji bi trebalo da maloj djeci daju više povrća kako bi spriječili razvoj želje za slatkišima, piše u istraživanju zdravstvenih stručnjaka.

Istraživanje pokazuje da hrana za bebe na kojoj piše "bez dodatog šećera", često sadrži šećer, med ili voćni sok.

Sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece kažu da bi roditelji trebali da nude i gorke ukuse, jer bi to decu štitilo od propadanja zuba, loše ishrane i gojaznosti.

Smanjenje gojaznosti dece je prioritet u svim dijelovima Velike Britanije, s tim što se Engleska i Škotska obavezuju da će prepoloviti taj broj do 2030. godine.

Označavanje hrane sa velikom količinom šećera i masti je važan dio tog procesa, nakon uvođenja poreza na slatka pića u Engleskoj 2018. godine.

U izvještaju se navodi da bi vlada trebalo da uvede obavezne granice za količinu šećera, uključujući i šećer u voću i u dječjoj hrani.

U izvještaju piše da bebama ne treba davati slatka pića. Umjesto toga, trebalo bi da konzumiraju šećer u prirodnom obliku, kao što je svježe voće, mlijeko ili nezaslađeni mliječni proizvodi.

Profesorka Mari Fjutrel, rukovodilac istraživanja za ishranu djece na Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece rekla je da proizvodi za bebe često imaju visok procenat od voća ili slatkog povrća.

"Pasirana ili tečna dečja hrana upakovana u kesice takođe ima visok procenat šećera", kaže ona.

Ona dodaje da ukoliko dijete isisava hranu iz kesice, teže kasnije uči da jede na kašiku.

"Hrana za bebe može biti označena kao da u njoj nema dodatog šećera, ali šećer iz voća takođe utiče na zube i metabolizam", laže Fjutrel.

Brokoli i spanać

Ona je rekla da bebe imaju sklonost prema slatkim ukusima, ali roditelji to ne bi trebalo da podstiču.

"Bebe su voljne da isprobaju različite ukuse, ako im se pruži šansa", kaže profesorka i dodaje da je važno da se oni upoznaju sa raznim ukusima, pa treba da jedu brokoli i spanać od malih nogu.

Profesorka Fjutrel je navela da roditelji treba da uče o uticaju šećera na dečiji organizam.

"Višak šećera je jedan od vodećih uzroka za propadanje zuba. Čak 23 odsto petogodišnjaka ima problema s zubima", kaže ona.

Unos šećera doprinosi da djeca postanu gojazna.

Naučni savjetodavni odbor za ishranu preporučuje da šećer ne čini više od 5 odsto dnevnog unosa energije za one koji imaju dvije i više godina, a još manje za djecu ispod dvije godine.

Međutim, rezultati Nacionalne ankete o ishrani ukazuju da je prosječan dnevni unos za djecu između šest mjeseci i tri godine 11,3 odsto, što je dvostruko više od preporučene količine.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije