Zdravlje

Danci zabranili omiljenu poslasticu

Danci zabranili omiljenu poslasticu
Foto: Pixabay | Danci zabranili omiljenu poslasticu

Nadležne službe u Danskoj su donijelu odluku da opozovu uvoz južnokorejskih instant rezanaca jer su previše zaljućeni i nose rizik od "akutnog trovanja", preneli su danas mediji.

"Ovu odluku je donijela  danska Agencija za hranu upozoravajući ljubitelje južnokorejskih rezanaca da tri proizvoda kompanije "Samyang Foods" sadrže opasne nivoe kapsaicina, aktivne komponente ljute papričice", saopštila je danska Uprava za veterinu i hranu, prenosi londonski Gardijan.

Nakon ove odluke, tri proizvoda linije Samiang instant ramen - Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken i Hot Chicken Stew, povučena su iz maloprodaje u Danskoj.

"Ako imate ove proizvode, trebalo bi da ih odbacite ili vratite u prodavnicu u kojoj su kupljeni", navodi se u saopštenju danske Uprave za veterinu i hranu.

Izdato je i posebno upozorenje za decu koja jedu rezance, u kojem se roditelji pozivaju da kontaktiraju lokalno odeljenje toksikologije ako im se učini da njihova djeca pokazuju "akutne simptome trovanja", prenosi Tanjug.

Kompanija Samyang Foods, čiji proizvodi su veoma popularni širom svijeta, saopštila je da je ovo prvi slučaj da su proizvodi kompanije povučeni iz prodaje jer se smatraju previše zaljućenim i dodala da će se angažovati na boljem razumevanju lokalnih propisa na izvoznim tržištima.

"Trenutno se naši proizvodi izvoze širom sveta, ali ovo je prvi put da su povučeni iz prodaje iz ovog razloga", izjavio je portparol kompanije "Samyang Foods" čiji je operativni profit 2023. godine dostigao 110 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije