Zdravlje

Dobrobiti bijelog luka koje ne treba zanemariti

Dobrobiti bijelog luka koje ne treba zanemariti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Dobrobiti bijelog luka koje ne treba zanemariti
N.N.

Bijeli luk je jedinstven po tome što sadrži proteine, ugljene hidrate i do 400 različitih bioaktivnih elemenata (vitamina, minerala i organskih kiselina)

Za bijeli luk volimo da kažemo da je prirodni antibiotik, ali šta to znači? Šta se dešava sa našim tijelom ako svaki dan pojedemo po 2 ili 3 čena bijelog luka?

Bijeli luk sadrži alicin, koji se oslobađa nakon što zagrizete bijeli luk. Alicin ubija različite vrste bakterija, ima antiseptički efekat, sprečava reprodukciju mikroorganizama, ali isto tako se uništava na visokim temperaturama, što znači da je najzdravije jesti bijeli luk svež i termički neobrađen, piše Econet.

Evo šta se dešava sa našim telom ako svaki dan jedemo bijeli luk:

1. Bijeli luk štiti kardiovaskularni sistem. Jedan čen bijelog luka svaki dan će pomoći pri jačanju krvnih sudova, stimulisaće cirkulaciju krvi i smanjiti koncentraciju holesterola u tijelu. Bijeli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

2. Prema naučnim istraživanjima bijeli luk smanjuje i šećer u krvi za približno 25%.

3. Bijeli luk će ojačati imunitet, neutralisaće slobodne radikale i toksine koji štete organizmu.

4. Bijeli luk se bori protiv prarazita u ljudskom telu.

5. Bijeli luk podstiče proizvodnju želudačnog soka (ovo stimuliše apsorpciju gvožđa), reguliše funkcionisanje pankreasa, popravlja apetit.

6. Bijeli luk može da uspori proces taloženja soli, štiti od razaranja i obnavlja hrskavicu i zglobno tkivo, služi kao prevencija osteoartritisa.

7. Bijeli luk je izuzetno bogat antioksidansima, flavonoidima, vitaminima B, kiselinama, koji su u stanju da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, bore se protiv nastanka akni i ranih bora.

8. Nutricionisti i zagovornici pravilne ishrane vjeruju da uvođenje bijelog luka u ishranu izaziva gubitak težine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije