Zdravlje

Drugi slučaj u svijetu: Zagrebački doktori uspješno razdvojili sijamke

Drugi slučaj u svijetu: Zagrebački doktori uspješno razdvojili sijamke
Foto: Ilustracija | Drugi slučaj u svijetu: Zagrebački doktori uspješno razdvojili sijamke

Doktori sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske bliznakinje nakon što ih je 14 ljekara operisalo punih 15 sati, objavio je u utorak "Jutarnji list".

Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom grudnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkomplikovanijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u istoriji. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju.

Odmah nakon rođenja bebe su iz porodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema za, dosad u Hrvatskoj neviđene i komplikovane, operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja.

Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim bliznakinjama gotovo danonoćno, a ljekari u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti" sve ono što im je bio problem jer su rođene u 33. nedjelji, navodi "Jutarnji list".

"Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju", rekla je za "Jutarnji" načelnica Zavoda Ruža Grizelj.

Uz brojne probleme koje su djevojčice imale, takav slučaj, dodala je Grizelj, rijetko je opisan i u literaturi. Bilježi se, na primjer, samo 16 odsto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra odnosno cirkulacija.

"Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, uprkos činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitovana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca", rekla je dr. Grizelj za "Jutarnji list".

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije