Zdravlje

Estrogen najveći krivac za nastanak migrene

Estrogen najveći krivac za nastanak migrene
Foto: N.N. | Estrogen najveći krivac za nastanak migrene

Migrene su jedna od frustrirajućih medicinskih misterija. No, naučnici smatraju da su uspjeli riješiti jedan dio tog lavirinta.

Naime, protein na koji utiču promjene u nivoima estrogena može da objasni zašto više žene pati od migrena u odnosu na muškarce.

Migrene su treća najčešća bolest na svijetu, a 75 odsto osoba koje imaju problem sa ovom dijagnozom su žene. Naučnici su ustanovili da su takođe one češće i intenzivnije kod ženske populacije te da nježniji pol ne reaguje na lijekove toliko dobro kao što je to slučaj kod muškaraca.

Na ovogodišnjem sastanku eksperimentalnih biologa u San Diegu, naučnica Emili Galovej je prezentovala nove pronalaske o konekciji između proteina NHE1 i razvića migrene. NHE1 reguliše transfer protona i jona natrijuma kroz ćelijske membrane, uključujući i one koje razdvajaju tok krvi od mozga.

Kada su nivoi NHE1 niski ili molekula ne radi onako kako bi trebalo, migrena može da nastane. Zbog iregularnih disruptovanja NHE1 jona i protona, lijekovi ne mogu baš tako lako da se probiju kroz membranu između krvi i mozga. Ovo može da objasni zašto je ovo stanje tako teško liječiti.

Kada su naučnici analizirali nivoe NHE1 u mozgovima muških i ženskih pacova, otkrili su da su četiri puta veći kod muških nego kod ženskih. Štaviše, kada su nivoi estrogena bili najviši u ženskim primjercima, NHE1 nivoi su bili najniži.

Novi pronalasci bi mogli promijeniti način na koji se izučavaju i liječe migrene u budućnosti, što je veoma bitno kada uzmemo u obzir da je većina studija o migrenama kao subjekte uzimala životinje.

"Sprovođenje istraživanja na molekularnim mehanizmima iza migrene je prvi korak u stvaranju naprednijih lijekova koji bi se pozabavili ovim stanjem kod žena i kod muškaraca", rekla je Galovejova.

Znanje stečeno ovim radom bi moglo donijeti olakšanje milionima onih koji pate od migrena i identifikovati individue koje bi imale bolje rezultate sa određenim terapijama.

Novo istraživanje je dio šireg truda da se izgradi molekularna mapa veze između genitalnih hormona i izraza NHE1. Sljedeći korak je testiranje lijekova koji regulišu ove hormone kako bi se vidjelo kako utiču na nivoe NHE1 u mozgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije