Zdravlje

Evo kad je vrijeme da stanete sa dijetom

Evo kad je vrijeme da stanete sa dijetom
Foto: Tumisu/Pixabay | Evo kad je vrijeme da stanete sa dijetom

Ponekad "zastoj" u gubljenju kilograma može biti znak da je potrebno da se više pokrenete, a ponekad tijelo šalje signale da je srećno i da se dobro osjeća zbog trenutnog stanja.

Pet stvari treba uzeti u obzir kako biste znali da li ste postigli idealnu težinu:

Kada drastično smanjimo kalorije ili pretjerano vježbamo, hormoni se "premještaju" kako bi lakše održavali tijelo. Vaše tijelo povećava proizvodnju hormona gladi poput grelina, koji povećava želju za jelom.

Hormoni stresa poput kortizola takođe će se povećati. Vjerovatno ćete se osjećati slabo i umorno.

Osim toga, dodatni napor možda neće imati nikakvog efekta. Možda bi vam vježbanje od dva sata dnevno oduzelo vrijeme za provod sa porodicom ili dovoljno sna.

Osjećaj gladi može prouzrokovati i mrzovoljno raspoloženje. Ako ste loše volje ili imate osjećaj kao da propuštate životne užitke, vaš plan mršavljenja vjerovatno nije dobar, kažu stručnjaci.

Nemate nikakvih zdravstvenih tegoba koje su povezane s težinom.

Hirurškinja Karolina Kederkvest savjetuje da radije pogledate cjelokupnu sliku sebe prije nego što sebi postavite ljestvicu. Važno je uzeti u obzir druge faktore povezane sa zdravljem, a ne samo obim struka.

Obratite pažnju na nivo holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. Ako vam ljekar kaže da je sve od navedenog u redu i pod kontrolom, onda imate "zdravu težinu" bez obzira na to što to nije vaša željena težina.

Fizički se dobro osjećate

Kada znate da zadovoljavate važne zdravstvene parametre koji su povezani s odgovarajućom težinom, razmislite o tome kako se osjećate.

Bez obzira što možda ne prestajete da sanjarite od idealnoj težini i radite na njoj, zapitajte se imate li dovoljno energije za aktivnosti ili treninge koji bi vas inače iscrpjeli. To su mnogo važniji parametri za vaše cjelokupno zdravlje od ravnog stomaka.

Blizu ste idealne težine

Ako su vježbe snage dio vaše rutine kod mršavljenja, vjerovatno ste dobili malo mišićne mase - i to je dobra stvar! Ali budući da je mišić teži od masti, ljestvicu za težinu treba postaviti na viši nivo.

Suštinski, cilj kod gubljenja kilograma je smanjenje gubitka mišića! Mišićna masa pomaže, osim u sagorijevanju kalorija, i u održavanju dovoljno snage za svakodnevne aktivnosti.

Osim toga, ako smanjite previše kalorija u nastojanju da izgubite težinu, možda nećete dobiti dovoljno proteina da bi održali mišićnu.

Potreban vam je tim stručnjaka kako bi vam pomogli u dostizanju željene težine.

Nije tajna da se metabolizam usporava kada starimo, a to otežava i gubitak kilograma.

"Mnogo puta kada sam pitala svoje klijente kad su posljednji put postigli ciljanu kilažu rekli su da je to bilo u srednjoj školi ili na dan vjenčanja", kaže dijetetičarka Dženifer Mekdanijel.

"Postizanje te kilaže još uvijek je moguće, ali količina napora i energije da bi se postigla i zadržala možda neće biti održiva", kaže Dženifer.

Ukoliko vam se čini da vam je potreban personalni nutricionista, personalni trener i sati intenzivne dnevne vježbe kako biste ponovno mogli da obučete svoje omiljene uske pantalone koje ste nosili još na fakultetu, možda je vrijeme da svoja očekivanja pretvorite u djelo.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije