Zdravlje

Evo koliko vode treba piti u zavisnosti od težine

Evo koliko vode treba piti u zavisnosti od težine
Foto: Jana Sabeth/Unsplash | Evo koliko vode treba piti u zavisnosti od težine

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 60 odsto vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše tijelo obavljalo svoje normalne funkcije.

Vašem tijelu je potrebna voda da bi regulisalo tjelesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo tijelo otpada.

Iako možete hidrirati svoje tijelo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje tijelo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.

Pravilna hidratacija je više od "pijenja više vode". Veliki dio hidratacije je i staranje o tome da napunite i svoje elektrolite.

Ako ste fizički aktivni, trebalo bi da težite da pijete više od ovoga jer vašem tijelu treba više vode da nadoknadi znojenje.

Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih tjelesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem tijelu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprječavanju grčeva u mišićima.

Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid. Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja na temu hidratacije:

Koliko vode treba da pijem svaki dan?

Evo koliko vode prosječno treba da popije svaka osoba.

Žene: (težina * 0,03) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara

Muškarci: (težina * 0,04) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara.

(magazin.novosti)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije