Zdravlje

Evo šta će se desiti vašem tijelu ako naglo prestanete piti kafu

Evo šta će se desiti vašem tijelu ako naglo prestanete piti kafu
Foto: StockSnap/Pixabay | Evo šta će se desiti vašem tijelu ako naglo prestanete piti kafu
N.N.

​Iako kafa ima brojne zdravstvene prednosti, prestanak konzumiranja ovog napitka može biti prava odluka za neke ljude.

Bolje je postepeno smanjivati količinu kafe koju pijete dnevno i dajte sebi vremena da se prilagodite promjenama.

Naša tijela postaju zavisna od kafe, a eliminisanje je iz vaše ishrane odjednom može izazvati neke neprijatne simptome, poznate i kao odvikavanje od kofeina.

Možda ćete dobiti glavobolje

Ako ste se ikada probudili sa strašnom glavoboljom, vjerovatno znate da šolja tople, jake kafe može da učini da ovaj bol nestane. To se dešava zato što kafa sužava krvne sudove u vašem mozgu. Kada iznenada odlučite da izbacite kafu iz ishrane, ona izaziva otvaranje krvnih sudova, što povećava protok krvi u mozgu. Vaše tijelo može da reaguje na ovu iznenadnu promjenu u protoku krvi bolnim glavoboljama koje će trajati dok se mozak prilagođava povećanom protoku krvi.

Možda ćete se osjećati više anksiozno

Koliko god zvučalo kontradiktorno, odustajanje od kafe zapravo vas može učiniti još nervoznijim.

Iako kofein može uzrokovati da se osjećate nervozno, vaše tijelo postaje mentalno i fizički zavisno od njega. Ako iznenada prekinete kafu, možete se osjećati uznemireno i pod stresom.

A ako ste navikli da svoju šolju kafe pijete sa šećerom ili zaslađenim sirupima, možda ćete osjetiti i simptome šećerne krize, što može izazvati još intenzivniju nervozu.

Može uticati na vašu kožu

Anksioznost može uzrokovati da se znojite i da vam srce kuca mnogo brže, a nije dobro ni za vašu kožu. To je zato što pokreće proizvodnju kortizola, poznatog i kao hormon stresa, koji utiče na pore vaše kože i uzrokuje povećanje proizvodnje ulja.

Ovo, zauzvrat, može dovesti do začepljenih pora, mitesera i kože koja izgleda masno i masno.

Stres i anksioznost su najgori neprijatelji vaše kože i čak mogu uzrokovati prerano starenje vaše kože.

Može učiniti vaše zube osjetljivijim

Jedan od najneprijatnijih simptoma povlačenja kofeina je vjerovatno mučnina. Uznemireni stomak i mučnina mogu izazvati povraćanje, što zauzvrat može uticati na vaše zube.

Iako često ispijanje kafe može zaprljati vaše zube i učiniti da izgledaju žućkasto, nagli prestanak uzimanja kafe nije dobar ni za vaše oralno zdravlje. Povrećanje može izazvati suvoću usta i eroziju, što vaše zube čini osjetljivijim i sklonijim karijesu.

Možda vam se vrti u glavi

Ako pijete kafu, znate da će vam vaša omiljena šoljica java spasiti dan ako se osjećate malo vrtoglavo ujutru.

Ali kada jednom zauvijek donesete odluku da prestanete sa kafom, vašem tijelu je potrebno vrijeme da se prilagodi ovim promjenama i moglo bi da odgovori psećajem vrtoglavice. Pokušajte da sjednete ili legnete ako vam se vrti u glavi. Ovi simptomi obično traju do 9 dana, a vašem tijelu je potrebno vrijeme da se navikne na promjenu.

Možda će vam biti teže da se koncentrišete

Pored toga što vam pomaže da se probudite ujutru, kafa može poboljšati vaš fokus prije ispita ili velikog dana na poslu.

Kofein povećava nivo adrenalina, izazivajući porast krvnog pritiska i takođe stimulišući mozak. Jednom kada odlučite da živite bez kofeina, u početku ćete možda imati problema sa koncentracijom, ali će se vaše tijelo na kraju naviknuti da funkcioniše bez njega, prenosi Stil.Kurir.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije