Zdravlje

Evo zašto je dobro jesti mladi luk

Evo zašto je dobro jesti mladi luk
Foto: Pixabay/ArmbrustAnna | Evo zašto je dobro jesti mladi luk

Stiže sezona mladog luka, koji mnogi vole zbog ukusa, a ni ne slute da je prava riznica minerala i vitamina, kao i da je odličan u zaštiti zdravlja kompletnog organizma. Posebno dobar za zdravlje je zeleni dio ovog moćnog povrća.

Pet je razloga zašto je dobro redovno jesti mladi luk, a to su:

Štiti srce

Mladi luk je bogat antioksidansima koji štite ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Pored toga, postoje indikacije da, mladi luk može da reguliše nivo krvnog pritiska, ali i smanji rizik od nastanka krvnog ugruška.

Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti rožnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri odsto dnevnih potreba vitamina A.

Jača kosti

Vtamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko dva odsto vitamina C.

I jedan i drugi vitamin važni su sa gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Može da reguliše holesterol i šećer u krvi

U ovom slučaju, zeleni dio luka je vrlo moćan. Istraživanjima je utvrđeno da povoljno djeluje na nivo holesterola i šećera u krvi.

Popravlja kvalitet kože

Mladi luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama. Ako želite mladoliki izgled, neka se mladi luk nađe redovno na vašoj trpezi.

(Stil kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije