Zdravlje

Evo zašto se treba presvući čim dođete kući

Evo zašto se treba presvući čim dođete kući
Foto: Pixabay | Evo zašto se treba presvući čim dođete kući

Pokušajte samo zamisliti što se sve zalijepilo za vašu odjeću tokom dana, gdje ste sve bili, na čemu ste sjedili, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi. Putujete li javnim prevozom, ili ste sjedili u nekoj čekaonici, ne možete znati ko je sve sjedio na toj stolici prije vas, koliko brine o higijeni, koliko često mijenja i pere svoju odjeću...

.Zato je loša ideja doći kući i u istoj odjeći sjesti na kauč, a još gora sjediti u njoj na krevetu na kojem spavate. Preporuka stručnjaka je odmah nakon dolaska kući promijeniti odjeću u onu 'kućnu'.

„Ljudi neprestano sa sebe odbacuju stanice kože, masnoću, znoj, i još mnogo toga, a sve se to može naći na vašoj odjeći. Zapravo, čovjek svakog dana odbaci oko 500 miliona stanica kože i litru znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu preživjeti sedmicama pa čak i mjesecima na odjeći“, objasnio je dr. Filip Tierno, direktor Odjela za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

Dodaje kako čak i nova, tek kupljena odjeća, zna biti prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

„Sad možete zamisliti što sve na sebi ima odjeća u kojoj ste proveli 12 sati i bili u njoj svuda“, kazao je, a prenosi Readers Digest.

Važno je izuvati se prije ulaska u kuću

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. Ova bakterija inače uglavnom preživljava u zahodima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu.

Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i sedmicama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od oobolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije