Zdravlje

Geganje pri hodu može biti simptom ove bolesti

Geganje pri hodu može biti simptom ove bolesti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Geganje pri hodu može biti simptom ove bolesti

Jedna od najčešćih i najtežih vrsta bolesti zgloba kuka, koja, prema nekim procjenama, pogađa od 40 do 50 odsto starijih osoba je artroza zgloba kuka ili koksartroza.

Koksartroza je degenerativna promjena zglobne hrskavice.

Senilni ili "pačji" hod se često doživljava kao neizbježna pojava vezana za starost, ali to može biti i simptom koksartroze.

Da li je moguće dijagnostikovati koksartrozu hodom?

Akademik traumatolog-ortoped u Ruskom naučnom centru za hirurgiju B. V. Petrovski Aleksej Kučerov je za sajt "Aif.ru"  rekao da se hod sa koksartrozom mijenja, ali već u poodmakloj fazi bolesti.

Početni znaci deformišuće artroze zgloba kuka kao što su ukočenost u pokretima, nelagodnost koja se povećava prilikom hodanja – mogu ostati neprimijećena neko vrijeme. Kako bolest napreduje, bolovi u kuku počinju da muče pacijente čak i u mirovanju, a uz produženo hodanje pojavljuje se šepanje, prenosi "Politikin magazin".

U ovoj fazi treba se odmah obratiti ljekaru, jer patološki procesi mogu dovesti do toga da se bolna noga skrati što će izazvati iskrivljenost karlice, a osoba će moći samo da se kreće polako i da se gega. Ovaj način kretanja omogućava da se malo ublaži bol u zglobu.

Ako se mjere ne preduzmu na vrijeme, samo hirurška intervencija, odnosno endoprostetika (zamjena zgloba) može spasiti osobu od potpunog gubitka pokretljivosti, prenosi "Medargo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije