Zdravlje

Glavni pokazatelji da vašem organizmu nedostaju vitamini

Glavni pokazatelji da vašem organizmu nedostaju vitamini
Foto: Ilustracija | Glavni pokazatelji da vašem organizmu nedostaju vitamini
N.N.

Za zdravlje i pravilo funkcionisanje organizma potrebna je prije svega adekvatna ishrana koja se sastoji od svih namirnica koje mogu obezbijediti jak imunitet tijelu i dovoljno energije svakog dana.

Među najznačajnijim sastojcima koji utiču na funkcionisanje organizma svakako su vitamini, a upravo njihov manjak može da izazove različite tegobe i zdravstvene probleme koji se mogu manifestovati na više načina.

Blijed ten

Na licu će se vidjeti različiti nedostaci u organizmu, pa tako i manjak vitamina jer tada ten postaje bljeđi nego inače. Međutim, kada ten blijedi to znači da u tijelu fali vitamina B12 kog ima najviše u mesu (piletini i ćuretini) i ribi.

Oštećena kosa

Za lijepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja njega različitim preparatima, već je potrebno i zdravo se hraniti. Upravo kosa može da pokaže kada vam fali vitamina u organizmu, jer kada dođe do toga ona postaje suva i oštećena.

Oštećena kosa je pokazatelj nedostatka biotina, odnosno vitamina B7 koji se dešava najčešće usljed dužeg uzimanja antibiotika. Srećom postoji način da se količina vitamina B7 u organizmu nadoknadi i to samo ishranom, jer se u pečurkama, jajima (žumance) i karfiolu nalazi velika količina ovog vitamina.

Otok pojedinih dijelova tijela

Najjednostavnije objašnjenje natečenih kapaka, a često i noga jeste – nedostatak joda u organizmu. Pored oticanja, manjak joda se manifestuje i kroz gojenje, slabe nokte i suvu kožu.

Kako biste uspostavili željenu količinu joda u tijelu potrebno je da unosite malo više soli koja je najveći izvor joda, ali i morske plodove i morsku ribu.

Blijede usne i desni

Blijede usne i desni pokazatelj su da u tijelu nemate dovoljno gvožđa, što se takođe može manifestovati kroz čudnu želju da jedete led i zemlju. Nedostatak gvožđa češći je kod žena, ali ga je moguće lako nadoknaditi – potrebno je samo pojačati ishranu namirnicama kao što su pasulj, riba, crveno meso, špinat.

Osjetljive desni

Generalno loše zdravlje zuba, osjetljive desni koje lako krvare – znak je da u tijelu nema dovoljno vitamina C, koji je jedan od najvažnijih kako za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, jačanje imuniteta, tako i za suzbijanje bola u mišićima i slično, prenose novosti.rs.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije