Zdravlje

Globalni problem pušenja traži praktično rješenje

Globalni problem pušenja traži praktično rješenje
Foto: Ustupljena fotografija | Globalni problem pušenja traži praktično rješenje

Naučno podržana, inovativna strategija javnog zdravlja koju karakteriše smanjenje rizika, stekla je sve veću popularnost među zdravstvenim stručnjacima i kreatorima politike, obećavajući izuzetne rezultate u smislu smanjenja potrošnje cigareta i smanjenja štete po zdravlje pušača.

Jasno je da je najbolji izbor za svakoga da nikada ne počne da puši. Međutim, ne možemo zanemariti činjenicu da u svijetu danas ima više od milijardu pušača. Ideja strategija za smanjenje štetnosti od pušenja je da se onim odraslim osobama koje namjeravaju da nastave sa pušenjem dozvoli pristup proizvodima za koje je naučno dokazano da su manje štetne od nastavka pušenja cigareta.

Najveći dio štete od cigareta dolazi od dima koji nastaje kao rezultat sagorijevanja duvana. Dakle, na osnovu principa smanjenja štetnosti od pušenja, nauka je pomogla da se osmisle i razviju bezdimni proizvodi, odnosno proizvodi  koji ne sagorijevaju duvan i ne stvaraju dim, čime se značajno smanjuju rizici po zdravlje pušača.

Uloga nikotina

Elektronske cigarete i uređaji koji zagrijavaju duvan neki su od primjera takvih bezdimnih alternativa. Ovi proizvodi isporučuju nikotin koji je jedan od glavnih razloga zašto ljudi uopšte puše i iako izaziva zavisnost i nije bez rizika, nije primarni uzrok bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Nikotin je, takođe, ključni sastojak u nikotinskim zamjenskim terapijama koje su osmišljene kako bi pomogle pušačima da ostave cigarete. Nikotin, stoga, igra važnu ulogu u pomaganju odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše da pređu na naučno podržane proizvode bez dima koji su manje štetni od cigareta.

Prema izvještaju Kraljevskog koledža ljekara u Londonu iz 2016. "Glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem je dim i, ako bi nikotin mogao da se efikasno i prihvatljivo isporuči pušačima bez dima, vjerovatno bi se većina, ako ne i sva šteta od pušenja, mogla izbjeći“".

Uloga bezdimnih alternativa

Još jedna nedavna studija koju je vodio Univerzitet Kalifornije iz Los Anđelesa pokazuje da prelazak na bezdimne alternative ima izražene pozitivne biološke uticaje na odrasle pušače koji se udaljavaju od cigareta ka ovim manje štetnim alternativama i da značajno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti koji su inače povećani zbog cigareta.

Sve više zemalja počinje da shvata da je najbolji način da se smanji štetnost od pušenja da se potrošačima pruži bolji izbor kao što su elektronske cigarete i uređaji koji zagrijavaju duhan umjesto da ga sagorijevaju. Postojeći napori da nepušači i ostanu nepušači, a da se oni koji puše ohrabre da prestanu, moraju se nastaviti. Međutim, dopuna ovih mjera konceptom smanjenja štetnosti i naučno potkrepljenim bezdimnim alternativama može ubrzati konačno protjerivanje duvanskog dima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije