Zdravlje

Grip obustavio posjete u UKC Tuzla

Grip obustavio posjete u UKC Tuzla
Foto: N.N. | Grip obustavio posjete u UKC Tuzla

TUZLA - Univerzitetski klinički centar /UKC/ Tuzla saopštio je danas da su posjete pacijentima obustavljene do daljeg zbog nestabilne epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona u vezi sa sezonskim gripom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, od početka oktobra prošle godine registrovan je 3.801 slučaj oboljelih od bolesti sličnih gripu i 14.646 slučajeva akutnih respiratornih infekcija. 

Od bolesti sličnih gripu sedmično je obolijevalo 190 ljudi, dok su od respiratornih infekcija pomoć ljekara sedmično u prosjeku tražile 732 osobe. 

Zbog ove kliničke slike, od kraja januara hospitalizovano je 48 osoba, od kojih se 32 još nalaze na bolničkom liječenju, a najčešće komplikacije su upala pluća. 

"Molimo građane za razumijevanje i saradnju, kao i da se pridržavaju mjera prevencije radi smanjenja obolijevanja od gripa", saopšteno je danas iz UKC Tuzla. 

U Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona danas je potvrđeno da je starija žena preminula u UKC-u Tuzla od posljedica sezonskog gripa. 

Ovo je peta osoba koja je u UKC-u Tuzla u proteklih nekoliko dana preminula od posljedica gripa, odnosno preminula je djevojka od virusa H1N1, poznatiji kao svinjski grip, dok su ostale tri umrle osobe imale virus tipa A i B, prenose federalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije