Zdravlje

Hipermenoreja otkriva zdravstvene probleme

Hipermenoreja otkriva zdravstvene probleme
Hipermenoreja otkriva zdravstvene probleme

Obilna menstruacija, odnosno menoragija ili hipermenoreja, je krvarenje tokom ciklusa koje traje duže od sedam dana uz veliki gubitak krvi. I menstruacija kraća od sedam dana kojom se izgubi više od 80 ml krvi predstavlja obilnu menstruaciju.

Simptomi hipermenoreje su menstrualno krvarenje koje procuri preko uloška za sat vremena, neophodnost korišćenja dva uloška odjednom ili mijenjanje uložaka tokom noću. Na ovaj poremećaj ukazuju i krvarenje sa većim ugrušcima, grčevi u donjem dijelu stomaka tokom menstruacije i ako vam ciklus remeti svakodnevne aktivnosti. Iako se hipermenoreja najčešće javlja kod mladih djevojaka i pred odlazak u menopauzu, može se javiti u bilo kom periodu života žene. Posljedice mogu da budu od obične neprijatnosti, preko umora, do anemije. Uzrok mogu da budu višak estrogena, hormonska neravnoteža, miom, benigni tumor materice, polipi, ciste na jajnicima, disfunkcija jajnika, adenomioza, intrauterni ulošci, komplikacije u trudnoći, rak, lijekovi. Hipermenoreju može da izazove i bolest štitne žlijezde zbog hormonalne neravnoteže, kao i nepravilna upotreba hormonskih lijekova.

Ako vam ciklus ometa normalan život trebalo bi da posjetite ginekologa. Dijagnoza se postavlja na osnovu opisa krvarenja, ginekološkog pregleda, preleda vaginalnog sekreta i PAP-a testa, kompletne krvne slike i hormona štitne žlijezde. U otkrivanju uzroka mnogo može pomoći ultrazvuk.

Ako bude bilo potrebno doktor će vam propisati lijekove koji mogu da smanje gubitak krvi. Velika pomoć u liječenju su kontracepcijske pilule. Onim ženama kojima lijekovi ne mogu pomoći ljekari će predložiti hirurški zahvat ili da stave spiralu "mirena", koja značajno smanjuje menstrualna krvarenja, reguliše ciklus u roku od tri mjeseca, a anemija nestaje. Kod hipermenoreje izazvane smanjenom funkcijom štitne žlijezde biće vam propisano liječenje tiroidnim hormonima. Ako ste zbog obilnog krvarenja postali anemični moraćete koristiti preparate željeza. Ono što možete sami učiniti je da se dovoljno odmarate. Ako imate jake bolove ne smijete piti aspirin, jer on smanjuje koagulaciju krvi i može pojačati krvarenje.

Goran Đukić, specijalista ginekologije i akušerstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije