Zdravlje

Hrana koju ne treba da jedete za doručak

Hrana koju ne treba da jedete za doručak
Foto: N.N. | Hrana koju ne treba da jedete za doručak

Doručak je jako važan za naš organizam, a ove namirnice mogu donijeti muku i osjećaj neprijatnosti već u prvim jutarnjim časovima.

Jaka hrana nije isto što i nezdrava hrana, pa vam dajemo spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru ujutru.

Možda ćete pomisliti da je sok od narandže dobar za početak dana, ali morate imati na umu da ti sokovi sadrže puno šećera i to naročito oni koji imaju mali udio voća. Zato je bolje popiti čašu vode i pojesti narandžu. Cijeli plod će tijelu dati potrebne vitamine i minerale i vlakna koja će ispuniti vaš želudac i pružiti vam osećaj sitosti.

Palačinke

Često možemo da vidimo u filmovima i serijama kako porodica za doručak jede palačinke ili vafle s prelivom. Ali, to je hrana koju ne bi trebalo da jedemo za doručak. Umjesto toga, mnogo je zdravije pripremati žitarice, tost i jogurt sa niskim udjelom masnoće ili omlet od bjelanaca. To će nam dati potrebne proteine i energiju.

Kafa s mnogo šećera

Kafa je mnogima potrebna za početak dana, ali dodaci poput šlaga, pavlake za kafu i puno šećera su kalorijska bomba.

Masna hrana

Masna hrana nikada nije najbolji izbor, jer je teška za želudac i posebno je kalorična. Pokušajte da je izbjegavate koliko god možete, a naročito ujutro.

Slatkiši

Volite li ujutru uz kafu da pojedete i kolač? Ostavite ga za kasnije, na primjer kao dezert nakon ručka. Doručak sigurno nije vrijeme za takav izbor hrane.

Grickalice

Pune su soli i masti, pa ih nije preporučljivo konzumirati. Pogotovo ujutro i kasno uveče. Ako baš ne možete da se suzdržite, izaberite zdrave grickalice poput komadića sušene jabuke.

Brza hrana

Brza hrana je uvijek na listi namirnica koje treba da izbjegavamo, ako ne želimo da se ugojimo, ali i da narušimo svoje zdravlje, piše Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije