Zdravlje

Hrana koju nikako ne smijete da jedete pred spavanje

Hrana koju nikako ne smijete da jedete pred spavanje
Foto: Alexander Stein/Pixabay | Hrana koju nikako ne smijete da jedete pred spavanje

Nutricionisti preporučuju da tri sata prije spavanja ništa ne jedete jer se hrana toliko zadržava u želucu prosječne osobe nakon čega putuje do tankog creva.

Mada se stručnjaci i dalje spore oko toga hoće li vam hamburger u noćnim satima nabaciti višak kilograma, oko jednog nema dileme - pokvariće vam san.

Možda se nećete probuditi u toku noći, ali spavaćete lošije, pa ćete biti pomalo umorni narednog dana. Nije nebitno ni šta jedete prije odlaska na počinak, a ove namirnice bi trebalo da izbjegavate.

Čokolada - Ne samo da ćete uneti šećer, već i kofein. Čokolada ne sadrži mnogo kofeina, ali i mala količina ove hemikalije može poremijetiti san. Zato ne bi trebalo da pijete ni čaj neposredno prije spavanja.

Masno - Mlijeko, jogurt, avokado, sladoled, orašasti plodovi, puter i sir su na listi za izbjegavanje jer se masna hrana sporo vari.

Kisela hrana - Prženo i začinjeno ne treba da jedete prije spavanja jer je riječ o "kiseloj hrani", a čak 10 posto mlađih muškaraca pati od kiseline iako to i ne zna.

Alkohol - Možda će vam čašica-dvije pomoći da lakše utonete u san, ali alkohol remeti dublju fazu u kojoj se najbolje odmaramo.

Savjet plus: Ako ste gladni, pojedite bananu ili kivi jer se brzo vare, žitarice cijelog zrna jer pojačavaju lučenje serotonina, kajganu koja se vari brže od kuvanih jaja.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije