Zdravlje

I Anistonova praktikuje hit dijetu: Tijelo mora gladovati 16 sati

I Anistonova praktikuje hit dijetu: Tijelo mora gladovati 16 sati
Foto: Tanjug/AP | I Anistonova praktikuje hit dijetu: Tijelo mora gladovati 16 sati

Svi smo vidjeli kako američka glumica Dženifer Aniston (50) "sjaji" uprkos svojim godinama, a linija joj je uvijek besprijekorna.

U intervjuu za britanski magazin Radio Times otkrila je da često praktikuje dijetu 16:8, a mnoge žene su njenu tajnu jedva dočekale. Kakva je to tačno dijeta? Nutricionisti su je ocijenili kao jednu od najzdravijih, a njen režim je kreiran oko jednog pravila, a to je da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti i kreirati manji obroci.

Raspored pravite sami, zavisno od toga kad započinjete s jelom. Doručkujete li oko devet sati, tad ćete zadnji obrok planirati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 11 sati, znači da je večera u 19 sati, što znači da ćete prekrižiti kasnovečernja grickanja i nepotreban unos kalorija. Kad postite, poželjno je piti nezaslađen čaj i kafu te vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savjetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama. "Svakodnevni post je učinkovito sredstvo za mršavljenje jer u periodu dok posti, tijelo gladuje i počne sagorijevati nakupljene masnoće", kažu naučnici sa Univerziteta Ilinois u Čikagu koji su studiju o ovom načinu prehrane objavili u časopisu Nutrition and Healthy Aging početkom godine.

Kako bi proučili učinke dijete, naučnici su radili s 23 pretile žene prosječne dobi 45 godina i indeksa tjelesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, ali preostalih 16 sati smjele su samo piti vodu ili napitke bez kalorija.

Istraživanje je trajalo 12 sedmica. Naučnici su utvrdili da su žene koje su se pridržavale dijete izgubile oko tri posto tjelesne težine, a u prosjeku su unosile 350 kalorija manje. Snizio im se i krvni pritisak.

Kako izdržati 16 sati dnevno bez hrane?

Barem pola posta ćete prespavati, dok ostatak možete rasporediti na sat ili dva nakon buđenja koje ćete iskoristiti za spremanje i dolazak na posao te nekoliko sati prije spavanja. Ako se još pitate kako je moguće svakodnevno postiti i normalno funkcionirati, sjetite se ostalih dijeta i rigoroznih pravila koja isključuju omiljene namirnice i na kraju toliko izgladne da smo nakon nekog vremena spremni na odustajanje. Jedna od najvećih prednosti režima prehrane 16:8 je činjenica da se lako prilagođava svakom stilu života.

Nema zabranjene hrane, ali pića sa šećerom ne smiju biti dio prehrane

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, nutricionisti naglašavaju da takva prehrana nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i treba da se uzmu u obzir. Jedini izuzetak ovog pravila su pića s visokim udjelom šećera jer se osmosatna dijeta protivi pretjeranom unosu tekućih kalorija. Uživajte u čajevima i sokovima bez dodanih šećera

Post ima odličan učinak na tijelo, probavu i pritisak

Treba zapamtiti da postoje mogućnosti gubitka težine koje ne uključuju brojanje kalorija ili eliminaciju pojedinih prehrambenih proizvoda, kaže Krista Varady, profesorica kineziologije i nutricionistica na Univerzitetu Ilinois te jedna od koautorki studije.

Rezultati su se poklapali i s prijašnjim istraživanjima koja su pokušala saznati kakve učinke ima post na naše tijelo, pa čak i onaj ekstremni. Bitno je da se tijelo u vrijeme kad se ne jede rastereti i očisti od toksina te učinkovito probavi hrana koju ste u organizam unijeli taj dan.

Svaki pomak poboljšaće vaše zdravlje

Dijeta 16:8 je odlična metoda za gubitak težine, a za to sada postoje i čvrsti naučni dokazi. Međutim, kad se radi o gubitku kila, ljudi bi trebalo da procijene koja je metoda najbolja za njih jer čak i mali uspjeh može dovesti do poboljšanja metaboličkog zdravlja, objašnjavaju naučnici.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije