Zdravlje

I prehlada je okidač za ekcem

I prehlada je okidač za ekcem
I prehlada je okidač za ekcem

Sezonske bolesti mogu da isprovociraju atopijski dermatitis. Promjene mogu da se jave na bilo kom dijelu kože, ali su najčešće na laktovima, oko zglobova ruku, koljenima, a kod beba na obrazima

SVAKA prehlada, kašalj, povišena temperatura ili bilo kakva infekcija može da pogorša promjene na koži kod oboljelih od atopijskog dermatitisa. Pad imuniteta, oslabljenost organizma kod najobičnije kijavice, aktivira slabu tačku kod pacijenata sa ekcemom, a to su najčešće mališani, pa su promjene izraženije, svrab i peckanje učestaliji, kao i isušivanje kože.

Koža zahvaćena ekcemom je crvena, suva, hrapava, prati je svrab, a nekada i bol. Ekcem može da se javi na bilo kom dijelu kože, ali je najčešći na laktovima, oko zglobova ruku, koljenima, a kod beba na obrazima.

Prema riječima dr Dragice Marković, dermatologa u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", pogoršanju ekcema doprinose i sezonske alergije:

- Već počinje sezona alergija na polen, pa se pacijenti češće javljaju i žale na pogoršanja. Polenska kijavica i ekcem su vrlo često udruženi, jer u osnovi ove dvije bolesti je atopijska konstitucija, a ko je ima, sklon je ili jednom ili drugom, a vrlo često ima i obe bolesti.

Zbog toga se pacijentima sa atopijskim dermatitisom s početkom proljeća, a koji primjete pogoršanja, terapija pojačava, i preporučuje posebna njega kože.

Intenziviranju problema na koži kod ekcema doprinosi i stres, ali i neadekvatna garderoba, kao što je vunena ili sintetička, dok kod kontaktnog dermatitisa, pojedine supstance i hemikalije mogu da isprovociraju tegobe.

Kontaktni dermatitis se uglavnom javlja kod odraslih koji su genetski predisponirani, a aktivira se prilikom kontakta sa nekim alergenom. To mogu da budu supstance iz sapuna, parfema, deterdženta.

I kod dječjeg, i kod kontaktnog dermatitisa, neophodno je uviek, a naročito tokom pogoršanja pravilno njegovati kožu.

- Kožu valja mazati kremama koje vlaže i zamašćuju, ne treba koristiti previše toplu vodu za kupanje, a nošenje vunenih kapa, šalova i rukavica je najbolje izbjegavati - objašnjava dr Marković.

I ishrana je bitna. U fazi kada se ekcem pogoršava ne treba uzimati kiselo, ljuto, začinjeno jelo, gazirana pića, alkohol i naročito ne čokoladu i slatkiše sa čokoladom i orasima, lešnicima i kikirikijem.

Kada su promjene manje izražene, kreme za lice i tijelo treba koristiti više puta tokom dana. Ako poslije sedam dana nema poboljšanja, a promjene postaju intenzivnije i sve više se šire, onda treba potražiti savjet dermatologa.

SMETA I TOPLO-HLADNO

Stanje kod ekcema se dodatno pogoršava prilikom temperaturnih promena i zbog toga što je najčešće u kući toplo, a vazduh je suv, pa samim tim i koža. Zbog toga može da se javi jači svrab.

(N.N/novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije