Zdravlje

I trudnice mogu na plažu

I trudnice mogu na plažu
Foto: Pixnio | I trudnice mogu na plažu

Ako ste u drugom stanju, a volite biti na suncu, ne trebate se brinuti. Sunčanje u trudnoći nije zabranjeno, ali nikako nemojte pretjerivati.

Sunce je izvor života, a tijelu osigurava vitamin D, budi optimizam, i zato ga nikako ne treba smatrati neprijateljem. Grije naše mišiće i zglobove, opušta tetive, ali, ako pretjerate, može vam naštetiti.

Evo kojih se pravila trebate pridržavati za sigurno sunčanje.

Izbjegavajte jako sunce

Prvo je pravilo - ne izlagati se suncu od 11 do 17 sati.

Krema sa zaštitnim faktorom

Koža u trudnoći je osjetljivija i lakše izgori pa je dobra zaštita vrlo važna. Trudnicama se preporučuju preparati bez nanočestica i parabena, a kvalitetne kreme za bebe i djecu mogu biti pravi izbor.

Šešir glavu čuva

Nemojte se izlagati suncu, a da vam glava nije u hladu ili zaštićena šeširom. Ovo je važno kako biste se sačuvali od sunčanice.

Ne ustajte naglo

Toplota i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Zbog toga se sunčajte u sjedećem položaju, ali ako ipak odaberete ležeći položaj, nemojte naglo ustajati.

Hidrirajte se

Pokraj sebe uvijek imajte bočicu s vodom i unosite dovoljno tekućine.

Šta trudnicama treba na plaži

- ugodne japanke ili ravne papuče

- kupaći kostim za presvlačenje kako biste se nakon kupanja presvukli i tako izbjegli upale mjehura ili neku vaginalnu infekciju

- zdrave grickalice ako vam padne šećer (orašasti plodovi, suho voće, svježe voće…)

Naravno, prije nego što se odlučite za izlaganje suncu ili putovanje na more, posavjetujte se s ginekologom kako biste bili sigurni da se ne izlažete riziku, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije