Zdravlje

Idealan napitak tokom praznika: Čaj koji poboljšava varenje

Idealan napitak tokom praznika: Čaj koji poboljšava varenje
Foto: N.N. | Idealan napitak tokom praznika: Čaj koji poboljšava varenje
N.N.

Tokom praznika jede se jača hrana, zbog koje mnogi imaju problema sa varenjem.

Pretpraznična atmosfera podrazumijeva viđanje sa prijateljima, ručkove i kasne večere, uz obilje hrane, velike zalogaje mesa, ribe, slatkog i slanog, što se može odraziti na digestivni trakt.

Kako bismo pomogli našem tijelu u tim trenucima potrebna su dva saveznika: šetnje i biljni čajevi, koji su prirodni sistemi za poboljšanje varenja i metabolizma.

Savršen biljni čaj koji su bake spremale uveče kako bi svi ukućani mogli da svare ukusne obroke sadrži glavni sastojak – ruzmarin.

Ruzmarin se uglavnom sastoji od vode, vitamina, minerala, vlakana i pun je antioksidanasa, a u raznim studijama dokazano je da ruzmarin odlično utiče na varenje i aktiviranje crijeva.

Recept za čaj od ruzmarina

Prokuvajte lonac vode sa šakom svježih listova ili iglica ruzmarina, ostavite da odstoji oko deset minuta, po mogućnosti sa poklopcem. Potom ga isfiltrirajte i pijte dok je još topao.

Svaki dodatak soka od limuna ili narandže donijeće dodatne koristi ovoj infuziji.

Ako ste imali posebno teške obroke, možete da popijete jedan biljni čaj poslije večere i jedan sljedećeg jutra, na prazan stomak. Osim što će pomoći crijevima, ovaj biljni čaj će pomoći i da se izgubi onaj osjećaj težine tipičan za "teža" jela.

(Novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije