Zdravlje

Imate problema sa hrkanjem, isprobajte ova tri savjeta

Imate problema sa hrkanjem, isprobajte ova tri savjeta
Foto: N.N. | Imate problema sa hrkanjem, isprobajte ova tri savjeta

Ako imate problem sa hrkanjem onda trebate, prije svega, znati da na to mogu značajno uticati neke od ovih stvari - prekomjerna težina, pušenje, dehidracija i ispijanje alkohola.

Više od 25 posto cjelokupne populacije ima problem s hrkanjem, a on pogađa oko 30 do 40 posto odraslih osoba. Koliko hrkanje može biti nezgodno za osobu koja hrče, toliko može i za one koji spavaju sa takvom osobom, ali stručnjakinja za spavanje i psihologinja Suzy Reading za Mirror je podijelila kako zaustaviti hrkanje i dobro se naspavati.

„Hrkanje mogu uzrokovati brojni faktori te prouzrokovati titranje jezika, usta, grla ili disajnih puteva u nosu dok dišete. Kad se ti dijelovi tijela opuste dok spavamo, javlja se hrkanje. Spavanje s osobom koja hrče takođe može uzrokovati redovne smetnje koje dovode do umora, razdražljivosti i lošeg raspoloženja ujutro“, objasnila je te otkrila kako to spriječiti.

Pogledajte svoj način života

Mnoge stvari mogu povećati sklonost hrkanju, uključujući prekomjernu težinu, pušenje, dehidraciju i ispijanje alkohola.

„Integriranje zdravih navika u svakodnevnicu, hidratacija i prehrana smanjiće vjerovatnost hrkanja, a istovremeno povećati ukupn kvalitet sna i dobrobiti“, kaže Suzy.

Provjerite okruženje u kojem spavate

Prašina i polen mogu povećati vjerovatnost hrkanja, pogotovo ako patite od alergija. Pazite da redovno perete posteljinu i usisavate, kao i da se tuširate i presvlačite u čistu odjeću prije spavanja.

Razmislite o spavanju na boku

Spavanje na boku može smanjiti vjerovatnost hrkanja.

„Spavanje na boku smanjuje kompresiju disajnih puteva što znači da ćete manje hrkati nego kad spavate na leđima“, objašnjava.

(Večernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije