Zdravlje

Pratite nas na Google news

Imuni sistem određuje kako će organizam reagovati na infekciju

Imuni sistem određuje kako će organizam reagovati na infekciju
Foto: pixabay.com/ilustracija | Imuni sistem određuje kako će organizam reagovati na infekciju
Tanjug

Naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji pokušavaju da odgovore na pitanja koliko traje imunitet poslije infekcije i zašto ima toliko težih slučajeva zaraze virusom korona.

Virusolog i imunolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu Mala Maini, koja je na čelu tima istraživača, kaže da odgovor našeg imunog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kada se zarazimo.

"Od toga zavisi koliko teško ćemo se razboljeti kad dobijemo akutnu infekciju, koliko dugo ćemo biti zaštićeni poslije infekcije i kako bismo mogli da reagujemo na vakcinu", rekla je Maini, prenosi BBC na srpskom.

Ona ističe da je imuni sistem ključan za odgovor na virus.

Profesorka Maini blage i umjerene slučajeve kovida-19 ojcenjuje kao "knjiške primjere" odgovora imunog sistema i ocjenjuje da se čini da su tu svi ključni dijelovi složenog imunog sistema radili u saglasnosti.

Ali, konzorcijum stručnjaka se nada da će otkriti ulogu imunog sistema u težim slučajevima zaraze.

Takođe, oni traže i odgovor na pitanje koliko traje imunitet poslije preležane infekcije.

Ove nedjelje u Hongkongu je zabilježen prvi slučaj da se pacijent ponovo zarazio.

Profesor Pol Mos, istraživač sa Univerziteta u Birmingemu i član tima, kaže da je to prvi slučaj među milionima, tako da je potrebno da budemo svjesni razmjera.

On ukazuje da čovjek iz Hongkonga nije imao simptome tokom druge infekcije, što može da ukazuje da stečeni imunitet može biti efikasan u zaustavljanju bolesti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije