Zdravlje

Iskustvo žene koja je skinula 44 kg bez kardio vježbi

Iskustvo žene koja je skinula 44 kg bez kardio vježbi
Foto: Pixabay | Iskustvo žene koja je skinula 44 kg bez kardio vježbi

Sian Rajan (26) dokazala je da ne morate raditi kardio vježbe visokog intenziteta ako želite sagorjeti masnoće.

Prije dvije godine, Rajanovu je ostavio njen momak s kojom je bila 18 mjeseci. Slomljena srca i šokirana, Sian se odvukla u teretanu kako ne bi samo sjedila kod kuće i plakala.

Prije dvije godine, Sian je izgubila 44 kilograma, šest veličina haljine i sada je novokvalifikovani lični trener.

"Kad sam bila najveća, imala sam 120 kilograma. Prvo sam noću odlazila u teretanu koja radi 24 sata da me niko ne vidi. Trebalo mi je nešto da me izbaci iz kuće" rekla je za "Cosmopolitan".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sian (@sianliftsweights)

Prvo je pokušala trčati na traci, misleći da je to ono što mora raditi kako bi smršavila, ali nije uživala u tome i nije išlo. Polako je shvatala da je dosljedno raditi nešto što voliš i u čemu uživaš, ključ za zdravlje. A za Sianu je to bilo dizanje tegova.

"Bacila sam se na to i osjećala sam se puno bolje. Nisam razmišljala o bivšem, samo sam postajala jača i bolja", objašnjava Rajanova.

Nastavila je:

"Dizanje tegova potpuno je promijenilo moj cijeli proces razmišljanja. Zaljubila sam se u njega. Pomisao da ću postati jača, snažnija i osjećati se bolje u sebi bio je tako dobar osjećaj. Počela sam se manje fokusirati na gubitak težine, iako se to događalo. Više sam se fokusirala na to da ojačam."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sian (@sianliftsweights)

Sian je napravila i druge promjene u načinu života i ishrani, ali nijedna od njih nije uključivala tipične kardio vježbe od kojih je prvobitno bila toliko zastrašena. Sada želi podsjetiti ljude da ako im se ideja o kursu vrtenja oko šipke ili trčanju polumaratona ne sviđa, to ne znači da ne mogu pronaći nešto zbog čega se osjećaju dobro i što ih čini spremnijima.

"Da nisam pronašla dizanje tegova, vjerovatno ne bih ostala pri tome, da budem iskrena. Godinama sam pokušavala smršati. Tek kad sam otkrila dizanje tegova stvari su se promijenile", kaže Sian.

Rajanova je takođe obratila pažnju na svoju ishranu brojeći "makroe", što je skraćenica za makronutrijente i uključuje tri grupe namirnica ugljikohidrate, proteine i masti. Kaže da joj je to omogućilo da jede sve umjereno - što znači da još uvijek može povremeno jesti picu. Za Sian je to daleko učinkovitiji način praćenja unosa hrane od brojanja kalorija.

"Zapravo sam izgubila više kilograma unoseći 2.000 kalorija nego 1.000", objasnila je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sian (@sianliftsweights)

Dok je prije često jela vani i uzimala hranu za ponijeti, sada Sian sama kuha svoje obroke, pripremajući zdravije verzije svoje omiljene hrane poput domaćih hamburgera i slatkih krompirića - ili mijenjajući slaninu komadićima puretine.

Sianin Instagram nalog sada ima impresivnih 34.000 pratilaca, nešto što ju je iznenadilo s obzirom da ga je prvo učinila privatnim jer joj je bilo jako neugodno. Sada misli da razumije zašto njena stranica ima odjeka među onima koji je prate.

"U mnogim fitnes nalozima ljudi su već sićušni kad počnu, a onda ojačaju, dok sam ja prešla s veličine 26 sa 24 godine na veličinu 12 u svojoj 26." dodaje Sian.

Za sve pratioce koji su inspirisani Sianinim napretkom, ona kaže da je ključ dosljednost. Ako imate loš dan kada ne ide po vašem, nemojte odmah odustati, rekla je Sian za "Cosmopolitan".

"Nemojte se obeshrabriti ako imate loš dan. Svi moji loši dani izgradili su bolje dane", rekla je Rajanova za kraj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije